Vládu Česko má, teď se hraje o šéfa sněmovny

Jiří Paroubek, foto: ČTK

Sociální demokracie zahájila jednání s ostatními poslaneckými kluby o možné nové volbě předsedy Sněmovny. ČSSD by chtěla prosadit na tento post svého předsedu Jiřího Paroubka. Předvolba předsedy by ale mohl být riskantní krok. Novým šéfem sněmovny by se nakonec mohl stát i někdo z vládní koalice. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Sněmovna už předsedu má, navíc sociálního demokrata. A nic na tom nemění fakt, že Miloslav Vlček býval označován za provizorního předsedu. Do funkce byl zvolen loni v létě na základě dohody politických stran s tím, že odstoupí, pokud by selhaly dva pokusy prezidenta a třetího premiéra by podle Ústavy měl vybírat právě šéf sněmovny. Jenže vláda Mirka Topolánka získala na druhý pokus důvěru a ČSSD se ocitla v opozici. A za této situace cítí potřebu dostat na místo třetího nejvyššího ústavního činitele v zemi svého předsedu a z Miloslava Vlčka udělat opět řadového poslance ČSSD. Když odůvodňuje Jiří Paroubek určitý nárok sociální demokracie na obsazení funkce šéfa sněmovny, odvolává se na dohodu s ODS.

"Myslím, že by to bylo korektní. Navazovalo by to na politická jednání, která jsme vedli někdy v srpnu při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. Pokud ta jednání budou vedena korektně ze všech stran, jsem na tu funkci připraven."

ODS ovšem může namítnout, že loni v srpnu nabízela ČSSD křeslo šéfa sněmovny v rámci uspořádání, ve kterém by ČSSD neblokovala vznik vlády Mirka Topolánka. Situace se ale vyvinula jinak, takže se ODS nemusí cítit vázána tehdejší nabídkou. Premiér Topolánek na druhou stranu prohlásil, že ODS si nyní nebude činit nárok na křeslo šéfa sněmovny. Připustil ale, že v koalici se o této otázce ještě bude diskutovat. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř po středečním jednání se sociálními demokraty diplomaticky uvedl, že sněmovna svého předsedu má a ODS to respektuje.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Nepovažujeme za nezbytné, aby se nějak překotně měnily pozice v Poslanecké sněmovně. Nepovažujeme otázku předsedy sněmovny za nějak zásadně aktuální."

Vytvořila se zkrátka dosti zvláštní situace. Třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi je člověk, kterého skoro nikdo nezná, který se v důsledku patové povolební situace stal ze dne na den z pěšáka generálem s tím, že až přijde čas - týden, měsíc, dva měsíce - zase o hvězdičky přijde. Má je už půl roku a nikdo neví, jak dlouho s nimi ještě vydrží. Miloslav Vlček by podle vlastních slov klidně okamžitě odstoupil. Musel by ale mít stoprocentní jistotu, že v tajných volbách bude na jeho místo opět zvolen sociální demokrat, tedy Jiří Paroubek. ODS ale zatím takovou záruku nechce dát. Třeba by o křeslo šéfa sněmovny mohli mít zájem koaliční partneři, lidovci nebo zelení. Třeba by se nakonec rozhodla obsadit tuto funkci sama ODS. Ostatně ani za sociálnědemokratické vlády neplatilo nepsané pravidlo, že křeslo šéfa sněmovny by mělo patřit opozici. ODS také asi nemá zájem posilovat Paroubkovu pozici ve straně před březnovým sjezdem ČSSD, kde bude obhajovat křeslo předsedy. Vládní koalice si je samozřejmě vědoma toho, že bez přispění sociální demokracie se nepodaří prosadit ve sněmovně reformy, které chce vláda nastartovat. Spoléhat při hlasování jen na dva přeběhlíky je krajně nejisté. Komentátoři se tedy většinou kloní k názoru, že o případné předvolbě předsedy sněmovny nakonec rozhodne nějaký ´výměnný obchod´, tichá dohoda, mezi vládní koalicí, respektive ODS a ČSSD.