Voda - příznivá zpráva

Voda patří k letní dovolené stejně jako hojnost slunečních paprsků. Koupat se v některé české řece ale znamenalo ještě před několika lety vystavovat se riziku ekzémů či alergie. Dnes je tato pravděpodobnost podle odborníků mnohem menší. Jak uvádí Zdeněk Vališ, dění kolem vody nabírá v poslední době zajímavý směr.

To, co Česko dokázalo od roku 1990 v ochraně životního prostředí, označují někteří pozorovatelé s lehkou nadsázkou jako český ekologický zázrak. K prudkým změnám přitom došlo téměř bez povšimnutí, zcela nenápadně, protože je nedoprovázely žádné reálně či virtuálně dramatické události, vhodné k zaznamenání televizními kamerami a klipovitým zpravodajstvím českých médií. Možná také proto se reálnými úspěchy své vlády v ekologické oblasti nikdy nepochlubil ani Václav Klaus, ačkoli jinak při vyzdvihování jejích zásluh skromností rozhodně netrpí. Převážně za vlády Klause došlo třeba k odsíření hnědouhelných elektráren, chemiček a dalších podniků. Zejména v severních Čechách se už lidé nemusí každou zimu bát otevřít okno a větrat nebo pustit děti na čerstvý vzduch. Rychlost, s jakou došlo k odsíření, nemá ve vyspělém světě obdoby.

Člověk, který projíždí kolem někdejší největší evropské stoky - Labe - v úseku od Lovosic do Děčína, nestačí zírat. U řeky se opět po desetiletích objevili rybáři. A odborníci také potvrdili, že tamní ryby jsou opět jedlé, nehrozí z nich nebezpečí těžké otravy a dokonce už ani nezapáchají. Odborníci zároveň uvádějí, že organické znečištění vod kleslo za posledních deset let v průměru skoro o 90 procent. Je to prostě tím, že každé větší město nad deset tisíc obyvatel už má svou moderní čistírnu odpadních vod, jak ostatně od Česka požaduje Evropská unie. A ještě jednu potěšitelnou zprávu sdělili odborníci veřejnosti. Z kohoutků v domácnostech už teče v celé zemi jen nezávadná voda.

upozorní, že dosažení celkově uspokojivého stavu českých vod se ještě nachází na horizontu příštích sedmi deseti let. Problémem povrchových vod leckde zůstává přemíra fosforu. Ten zatím čističky většinou nedokáží zachytit. Ekologové proto minulý týden s uspokojením zaznamenali dohodu všech hlavních výrobců pracích prostředků, kteří se zavázali přestat užívat fosfor ve svých výrobcích do konce roku 2004. Se silným tlakem musí nyní počítat rovněž zemědělci. Ti zase používanými průmyslovými hnojivy dodávají do vod příliš dusičnanů. Nicméně v záplavě nejrůznějších negativních zpráv, kterými média a hysterici krmí denně českou veřejnost představují informace o stále lepším stavu českých vod téměř pohlazení na duši.