Volba slovenského prezidenta očima Češky z Košic

Vladimír Mečiar odevzdává svůj volební hlas, foto: ČTK

První kolo prezidentských voleb na Slovensko přineslo minulou sobotu překvapivé výsledky. Do druhého kola postoupil opoziční politici Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič, ze hry je kandidát vládní koalice, dosavadní ministr zahraničí Eduard Kukan, který v předvolebních průzkumech veřejného mínění jasně vedl. Co tato změna ve funkci hlavy slovenského státu bude znamenat pro naše vzájemné vztahy a Čechy žijící na Slovensku? To je téma dnešní rubriky Česko v komentáři. S předsedkyní košické organizace Českého spolku na Slovensku Dagmar Takácsovou se telefonicky spojil Josef Kubeczka.

Vladimír Mečiar,  foto: ČTK
Jak z pohledu Češky žijící na Slovensku vnímáte výsledky prvního kola prezidentských voleb?

"Jsem zklamaná. Jsem zklamaná, protože jsem neočekávala takový výsledek. Mám trochu i obavy, protože si z minulosti pamatuji na dost striktní až nacionalistické postoje v politice obou pánů. Mám tedy trochu obavy o osud české národnostní menšiny na Slovensku."

Co podle Vás způsobilo, že neuspěl dosavadní ministr zahraničí Eduard Kukan, který v předvolebních průzkumech veřejného mínění jasně vedl?

"Nevím. Možná, že je tam více faktorů. Byla poměrně nízká účast voličů, tradičně zřejmě někteří voliči dali přednost zahrádkám před prezidentskými volbami, protože právě v sobotu bylo krásné počasí. Další faktorem určitě bylo, že současná vládní koalice postavila několik kandidátů, celou situaci komplikovalo ještě několik nezávislých kandidátů, čili tam se zřejmě roztříštily hlasy. Prostě to dopadlo tak, jak to dopadlo. Zřejmě voliči těch kandidátů, kteří jdou do druhého kola, přišli disciplinovaně k volbám a disciplinovaně volili. Nevím. Je to asi shoda více okolností a můj pocit je zklamání a obavy."

Vítězové 1. kola prezidentských voleb na Slovensku Ivan Gašparovič a Vladimír Mečiar,  foto: ČTK
Po prvním kole voleb je zřejmé, že novým slovenským prezidentem se stane někdo z dvojice Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Oba tito politici byli aktivními účastníky rozdělení Československa v roce 1993. Nemůže podle Vás nová funkce jednoho z nich ovlivnit postavení Čechů na Slovensku?

"Samozřejmě, že do jisté míry by to možné bylo. Je pravda, že v tom slovenském politickém systému má prezident malé pravomoci, nicméně jeho postoje jsou přece jen nesmírně důležité jak směrem k vnitřní politice, tak směrem k zahraniční politice. Rozhodující je, jak bude tento výsledek vnímat zahraničí, jak vlastně toho nového prezidenta bude přijímat. V této chvíli si netroufám odhadnout, jestli to bude mít nějaký vliv na postavení české menšiny nebo na vztahy s Českou republikou."

Vladimír Mečiar odevzdává svůj volební hlas,  foto: ČTK
Český premiér Vladimír Špidla v první reakci na výsledky slovenských prezidentských voleb vyjádřil přesvědčení, že jakýkoli prezident bude dále rozvíjet dobré česko-slovenské vztahy. Souhlasíte s tímto názorem?

"Samozřejmě s tímto názorem souhlasím, protože je to i naše nejzákladnější přání a je to cosi, od čeho se postavení české menšiny na Slovensku bude výrazně odvíjet. Já jen doufám, že tomu tak bude a velice bych si to přála."

Jak hodnotíte neúspěch referenda o předčasných parlamentních volbách, které ztroskotalo na malé účasti voličů?

"Myslím si, že to je tradiční postoj k referendu. Navíc v tomto případě ještě zdůrazněný tím, že ne všichni občané se identifikovali s myšlenkou, že tímto způsobem je možné vyměnit vládu. To mě nepřekvapilo a takový výsledek jsem očekávala."

Hostem rubriky Česko v komentáři byla předsedkyně košické organizace Českého spolku na Slovensku Dagmar Takácsová.