Volby do Senátu a krajských zastupitelstev se blíží

Už v neděli proběhnou v České republice historicky první volby do zastupitelstev nově vytvořených krajů a doplňovací volby do horní parlamentní komory - Senátu. Právě v této souvislosti se objevila první nesrovnalost. Bližší informace má Josef Kubeczka.

Problém se vyskytl na Opavsku, kde na volebním lístku čtyřkoalice, tedy lidovců, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, pro senátní volby bylo u jejího kandidáta Josefa Jařaba chybně uvedeno, že ho nominovala ODA. Nové volební lístky se však tisknout nebudou. Rozhodl o tom ministr vnitra Stanislav Gross. Podle mluvčí ministerstva Gabriely Bártíkové je zvolený postup v souladu se zákonem:

"Nastalá situace se bude řešit podle paragrafu 67, odstavce 5 zákona o volbách do Parlamentu České republiky, to jest Okresní úřad Opava zabezpečí vyvěšení informace o chybě na hlasovacím lístku kandidáta doktora Josefa Jařaba ve všech volebních místnostech na území, s uvedením správného údaje. Ministerstvo vnitra už učinilo opatření, aby vzniklá situace byla takto zákonně řešena, no a v době voleb bude kontrolovat, zda se tomu tak skutečně stalo."

Předseda Unie svobody Karel Kühnl s navrhovaným řešením souhlasí. A jako určitou satisfakci také přijímá tiskovou konferenci svolanou opavským okresním úřadem, kde se vše vysvětlí:

"Důležité je, aby se ta informace dostala k voličům. Já bych si byl představoval přímočařejší postup ministerstva a okresního úřadu a pokud by se ukázalo, a já doufám, že tomu tak nebude, že ani takovýto postup by nevyčistil právně tu situaci kolem těch voleb, tak samozřejmě jakékoliv další nepříjemnosti padají na hlavu ministerstva a okresního úřadu. Já ale doufám, že k ní nedojde."

Pokud jde o volby do krajských zastupitelstev, volit se bude ve třináti obvodech. Ve čtrnáctém - hlavním měste Praze - volby proběhnou za dva roky. Opozice volebnímu zákonu vytýká, že byl konstruován a smluvně opozičními stranami, tedy vládní sociální demokracií a Občanskou demokratickou stranou, přehlasován tak, že do role outsiderů odsuzuje malé, mimoparlamentní strany a nezávislé kandidáty. Jejich námitky potvrdil i nejnovější průzkumu preferencí před krajskými volbami, který vypracovalo konsorcium agentur SC a C a STEM pro Český rozhlas, Českou televizi, Mladou frontu Dnes a iDnes. Při zhruba šedesátiprocentní volební účasti by v devíti ze třinácti krajů zvítězila ODS, která by dominovala ve všech českých krajích. Čtyřkoalice by zvítězila ve třech moravských a na Ostravsku by prvenství získali komunisté. Ani v jednom kraji nemá vládní sociální demokracie šance na volební vítězství, stejně jako ostatní strany, hnutí a koalice. Průzkum také ukázal, že zhruba 18 procent lidí zatím není rozhodnuto, koho by volili.