Vrátí se maršál Radecký na Malostranské náměstí v Praze?

Rakouský maršál Radecký z Radče byl český šlechtic a je považován za jednoho z nejlepších vojevůdců 19. století. Jeho pomník stál na Malostranském náměstí v Praze. Magistrát nechá prověřit jeho možný návrat.

Pomník maršála Radeckého v Lapidariu Národního muzea v Praze | Foto: Národní muzeum

Nevrátil by se však na stejné místo, protože maršál Radecký stál tam, kde jsou dnes tramvajové koleje. Originál jeho sochy byl v roce 1919 rozebrán a uložen do Lapidária. Proto by zde byla jeho kopie, a stála by ve středu dolní části náměstí, které se v průběhu let značně měnilo. Svého času z něj bylo i parkoviště.

Maršálův pomník od profesora Christiana Rubena a sochařů Josefa a Emanuela Maxových byl na Malostranském náměstí odhalen v roce 1858. A zdá se, že o návratu maršála se povedou stejně bouřlivé diskuze jako o Mariánském sloupu na Staroměstském náměstí.

Podle konference historiků je návrat žádoucí

Záměr vrátit sochu Radeckého předložil náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který návrat sochy prosazuje, a to na základě žádosti Spolku Radecký Praha. Ten předložil i závěr odborné konference architektů, historiků a historiků umění z roku 2021, podle kterého je pomník cenným uměleckým dílem a jeho návrat je žádoucí.

Socha ztvárňovala Radeckého neseného na štítě jeho věrnými vojáků. Odlitý prý byl z děl ukořistěných nepříteli.

Proti návratu pomníku se staví koaliční Piráti. Místopředsedkyně jejich zastupitelského klubu Magdalena Valdmanová řekla, že peníze na sochu by bylo lepší využít například do živé kultury a pouličního umění či do výsadby stromů.

Nacher: Když čekal takovou dobu, tak to ještě chvíli vydrží

Patrik Nacher | Foto: Eliška Chocholová,  Český rozhlas

Předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher uvedl, že každý zastupitel bude mít možnost k otázce zaujmout vlastní postoj. Dodal nicméně, že on sám by považoval za vhodnější postavit pomník obětem střelby na Filozofické fakultě či masakru v Izraeli. "To jsou podle mě dvě aktuální a akutní věci, které by stálo za to projednat, protože se týkají současnosti. Troufám si říct, že když už Radecký čekal takovou dobu, tak ještě chvíli vydrží," řekl ČTK.

Spolek za obnovu pomníku oslovil také italskou ambasádu, zda nemá s ohledem na historické souvislosti proti obnově námitky. Radecký totiž v čele rakouských vojsk v letech 1848 a 1849 porazil italské nacionalisty v první italské válce o nezávislost a následně se stal generálním guvernérem císaře Františka Josefa I. pro Království lombardsko-benátské. Italský velvyslanec Francesco Saverio Nisio v dopise spolku sdělil, že ambasáda návrat pomníku aktivně nepodpoří, ale ani mu nebude bránit.

Sochu by v případě umístění na náměstí doplnily edukativní texty objektivně popisující osobnost maršála a jeho roli v dějinách.

Maršál Radecký patřil podle historiků k nejúspěšnějším vojevůdcům své doby a dodnes je jedním z nejvýznamnějších velitelů českého původu vůbec. Za svůj dlouhý život stačil potomek staré české šlechty, který se narodil 2. listopadu 1766 v Třebnici u Sedlčan, vyhrát řadu bitev, posbírat téměř všechna vyznamenání habsburské monarchie a podílet se také na reformách armády. Velel a bojoval tak, že si jej povšimli nejvyšší velitelé včetně slavného generála Gideona von Laudona. Zemřel v lednu 1858 ve věku 91 let v italském Miláně, po zlomenině krčku a zápalu plic. Čestné jednotce při pohřbu osobně velel císař František Josef I.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: ČTK , Magistrát hlavního města Prahy
klíčové slovo: