Vydavatel knihy Mein Kampf Michal Zítko dostal tři roky podmíněně a pokutu 2 milióny korun

Vydavatel české verze Hitlerovy knihy Mein Kampf Michal Zítko dostal tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let. Navíc musí zaplatit pokutu dva milióny korun. Soud rozhodl, že se dopustil podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Nakladatel při soudním přelíčení uvedl, že o vydání Hitlerovy knihy začal uvažovat proto, že si ji chtěl přečíst. Zjistil však, že v knihovnách je pouze v německém jazyce. Dodal, že spousta jeho známých přednáší o knize Mein Kampf na amerických univerzitách; v této souvislosti se zmínil o spisovateli Arnoštu Lustigovi. Podle Zítka byla v České republice vydána řada knih s nacistickou tematikou s vyobrazenými hákovými kříži, žádné trestní stíhání ale nevyvolaly. Mein Kampf je podle něj historický dokument, který byl vydán již v 17 zemích. Michal Zítko opatřil český překlad na poslední chvíli předmluvou, to však podle odborníků i podle policejních vyšetřovatelů bylo málo. Zítko k rozsudku uvedl. U soudu svědčila i řada znalců. Například pracovnice Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Alena Míšková uvedla, že Main Kampf měl být opatřen kritickým komentářem - poté by to nikoho nepohoršilo. Bývalý vedoucí pracovník Akademie věd u soudu připustil, že když mu Zítko o svém záměru vydat Mein Kampf řekl, svářily se v něm dva pocity. Z emocionálního hlediska byl zásadně proti, rozumové důvody ale hovořily pro vydání. "Tento soudní proces je do značné míry otázkou společenskou a filozofickou," prohlásil před soudem. Bezprostředně po vynesení rozsudku se vydavavatelův obhájce Tomáš Sokol odvolal. Případem se bude v odvolacím řízení zabývat pražský městský soud. Rozsudek se svým způsobem může stát precedensem. U soudu se totiž střetávaly dva různé pohledy na celou kauzu. Zatímco z úst předsedy senátu zazněla věta, že Mein Kampf propaguje fašismus a anitsemistismuv tak hrůzné podobě, jako žádné jiné dílo, obhájce zastával názor "nesoudíme fašismus, nesoudíme Mein Kampf. Jsme tady kvůli právu."

Dodejme, že bezprostředně po Zítkově obvinění začala policie stahovat knihu z prodeje. Konfiskaci provázely nejasnosti, protože nebylo zřejmé, kolik knih a kam bylo prodáno. Mein Kampf vyšel poprvé v šestitisícovém nákladu, zájem o knihu však byl větší, takže následovaly několikatisícové dotisky.