Boj o Mein Kampf pokračuje

Michal Zítko

Boj o Mein Kampf pokračuje. Před obvodním soudem pro Prahu 7 znovu stojí vydavatel této kontroverzní knihy Michal Zítko. Dopustil se Zítko trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, jak tvrdí obžaloba, nebo jen naplňuje základní právo na svobodu slova a projevu, jak tvrdí obhajoba? Soudní jednání sledoval Herbert Brynda.

Již tři roky se táhne soudní spor s Michalem Zítkem, který v březnu 2000 vydal překlad knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Vůbec první kompletní překlad této knihy - programového spisu nacismu - do češtiny, navíc postrádající komentář, vyvolal okamžitou reakci v podobě několika trestních oznámení. Zítko byl rok po vydání odsouzen ke třem letům podmíněně a dvoumilionové pokutě; knihy se totiž brzy prodalo přes devadesát tisíc výtisků. Soudní peripetie ukončil vloni Nejvyšší soud, který předchozí rozsudky zrušil s tím, že žaloba nepředložila důkazy o tom, že Zítko vydáním Mein Kampfu podpořil některé ze současných neonacistických hnutí. Hlavním a novým svědkem obžaloby se stal politolog Zdeněk Zbořil, který vypracoval odborný posudek, zda jsou v Česku aktivní neofašistická nebo rasistická hnutí a vycházejí-li případně z Hitlerovy knihy. Právě doktora Zbořila jsem se zeptal, zda podle jeho názoru může být Hitlerova kniha stále nebezpečná.

"Slovo není revolver a kniha není revolver. Jakmile se o jedné knize řekne, že je nebezpečná, tak se to vzápětí musí říci i o druhé a o třetí. A tím začne nekonečný řetěz."

Co podle názoru svědka obžaloby vedlo Michala Zítka k vydání Mein Kampfu?

"Domnívám se, že šlo především o zištnost, ale bůhví, zda nemá také nějakou subjektivní motivaci. To já nevím, to má zjistit ten vyšetřovatel,"

...říká Zdeněk Zbořil a dodává, že je na druhou stranu dobře, že kniha vůbec vyšla:

"Hned jsem si ji musel koupit, vždyť jsem ji v životě neměl v ruce. Mám ji jen v němčině, jak bych si ji tedy přečetl. Spíše mi na ní vadí, že je špatně přeložená a také že nevíme, z jakého vydání je přeložená, což je podle mého názoru důležité."

Vydavatel Zítko u soudu prohlásil, že před vydáním knihy nevěděl, že existují hnutí vycházející z psaného odkazu Adolfa Hitlera a zdůraznil, že Mein Kampf vyšel spolu s Komunistickým manifestem, středověkým Kladivem na čarodějnice a Leninovým Státem a revolucí jako součást edice s názvem Mýty, které změnily svět. Lituje Michal Zítko po třech letech, že knihu vydal?

"Nelituji, protože tato kniha má místo v té zmíněné knihovničce, vyšla v celé Evropě a všichni ji považují za podstatnou. Z tohoto hlediska v žádném případě nelituji. Lituji toho, že jsem to udělal v České republice. Kdybych byl občanem jakéhokoliv evropského státu, o Spojených státech nemluvě, tak bych tady nestál. Doufám, že teď vstoupíme do Evropské unie a tyto paradoxní zákony, tito paradoxní politici a tyto paradoxní soudy přestanou existovat."

Soud s Michalem Zítkem bude po odročení pokračovat za dva měsíce.