Soud potvrdil trest pro vydavatele knihy Mein Kampf Michala Zítka.

Připravil Vilém Faltýnek

Ještě jednou se vrátíme k soudům. V lednu 2000 vyšel nákladem 106.000 výtisků v nakladatelství Otakar II. český překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf. Tento týden v pondělí byl v odvolacím řízení potvrzen trest pro vydavatele Hitlerovy knihy, Michala Zítka. Byl potrestán odnětím svobody v délce tří let podmíněně a peněžitým trestem dva milióny korun. Obvodní soud se tak po novém projednání kauzy rozhodl pro stejný trest jako loni v prosinci. Uznal Zítka vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Zítko se proti verdiktu prostřednictvím svého obhájce na místě odvolal k městskému soudu.

"Poté, co ta kniha vyšla, v novinách a v rádiích a televizích se v podstatě rozpoutala diskuse na toto téma, tak se ukázalo, že ti právníci, se kterými jsem to konzultoval, se nemýlili, protože na jejich stranu se okamžitě postavila elita české advokacia a jednoznačně prohlásila, že vydání Mein Kampfu samozřejmě nemohlo být a nemůže být trestný čin."

Předseda senátu Rudolf Šídlo řekl, že obsah knihy jednoznačně hlásá národnostní a rasovou zášť. Z hlediska zákona podle něj přitom není rozhodné, zda kniha v tomto směru určitou skupinu lidí ovlivnila, ale že ji ovlivnit mohla. Jde o takzvaný ohrožovací delikt. Na dotaz Radia Praha, jaký je potom rozdíl mezi např. učebnicí dějepisu a Hitlerovou knihou, jde právě o to, že učebnice poskytuje historický kontext a příčiny a následky jevů, zatímco Zítkova publikace nikoli. Také způsob, jakým Zítko knihu graficky upravil, černé tvrdé desky s jednoduchým velkým zlatým nápisem ve švabachu, podle Šídla jednoznačně podtrhuje obsah knihy.

Zítkův obhájce Tomáš Sokol staví obhajobu na tom, že v naší zemi neexistuje hnutí, které by kniha mohla reálně podporovat.

"Ta kniha už není vůbec nebezpečná. Obsahuje myšlenky, které jsou samy o sobě urážející, jsou odsouzeníhodné, ale sama ta kniha už nic jiného neznamená. Není schopná být něčím, co by podporovalo nějaké hnutí směřující k potlačování lidských práv."

Naposledy české soudy trestaly podle stejného paragrafu v létě loňského roku. Městský soud v Brně udělil redaktorovi časopisu Nový dnešek Františku Kašpárkovi pokutu za články podněcující národnostní nesnášenlivost. Vydavatele internetových novin Pochodeň Davida Pěchu, který opěvoval komunismus a volal po návratu starých pořádků i za pomoci ozbrojeného boje obvinil vyšetřovatel z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, pomluvy a šíření poplašné zprávy.