Vyprodaný koncert je pro zpěvačku Lenny tou nejlepší odměnou

Lenny

Možná že jste o Lenny už slyšeli, protože je dcerou legendární české zpěvačky Lenky Filipové. Doopravdy je ale její kariéra podobně úspěšná. Vyrostla mezi anglickými dětmi a angličtina jí přirostla k srdci. Přesto však v Česku vystupuje raději. Na jejím kontě je i mnoho cen a trofejí včetně sedmi Českých andělů.

Když jsi byla ještě holka, vyrůstala jsi v anglickém prostředí, měla jsi anglické kamarády, ale přesto máš české rodiče. Tvoje matka je dokonce známá česká zpěvačka Lenka Filipová. Máš ráda její hudbu?

Ano mám. Vyrůstala jsem na její hudbě. Dokonce vydala album dětských písniček a udělala to pro mě, pro svou dceru. A bylo krásné to poslouchat. Měla jsem i několik příležitostí, kdy jsem si s ní mohla zahrát.

A co naopak, má tvoje matka ráda tvoji hudbu?

Lenny | Foto: Jiří Šeda,  Český rozhlas

Já doufám, že ano. Řekla bych, že ano. Vždycky mi k tomu dává hodně poznámek, zvlášť když jí předvádím svoje nové skladby. Vždycky ačkoli ji řeknu, že to ještě není dodělané nebo že je to jen návrh, stejně mi k tomu řekne svoje poznatky. Takže raději jí pouštím svoje skladby až když jsou hotové. Potom už s tím nemůže nic udělat. Ale jo, ráda jí pouštím svou hudbu, protože mě zajímá, co na to řekne.

Píšeš si svoje vlastní písničky nebo zpíváš už předem napsané skladby?

Písně si píšu nejraději sama. Takhle jsem vyrůstala. První písničku jsem si napsala, když mi bylo asi 11 nebo 12 let. Takže jsem zvyklá se hodně spoléhat jen sama na sebe. Ale zároveň ráda spolupracuji s různými umělci a producenty. Minulý rok jsem dokonce vytvořila opravdu skvělý projekt, na který jsem hrdá. A je to projekt cover verzí. Na tom albu byla Nirvana, byl tam Lewis Capaldi, Elvis Presley, Justin Bieber. Vždycky jsem jako umělkyně přezpívávala muže. Vždycky buď mužské zpěváky nebo kapely. Ale obecně mám covery ráda.

Vím, že jsi říkala, že děláš raději rozhovory v angličtině než v češtině, ale co zpěv? Také raději zpíváš v angličtině?

Díky angličtině můžu svojí hudbou všem předat stejnou zprávu.

No určitě raději zpívám v angličtině. Vlastně je mi zpívání v češtině nepříjemné a určitě ho nemám tak ráda jako angličtinu. Asi je to tím, kde jsem vyrůstala a tím, že angličtina byla vlastně můj druhý rodný jazyk. Byla jsem mezi anglickými dětmi natolik, že jsem začala snít v angličtině. Moje myšlenky byly v angličtině a já si to uvědomovala. Ani se nepamatuji, kdy jsem se angličtinu začala učit. Prostě už jsem tak mluvila. Takže když jsem pak začala cokoliv dělat, tak to bylo v angličtině. Vůbec mě nenapadlo, že bych mohla skládat písničky v češtině. Automaticky jsem je dělala v angličtině. A hodně lidí se mě při rozhovorech ptá, jestli mám něco proti češtině nebo jestli nesnáším češtinu a Česko. Ale to tak rozhodně není. Miluju české divadlo, české básně, literaturu. Dodnes čtu převážně v češtině. Ale pro hudbu prostě preferuji angličtinu. A má to dva důvody. Zaprvé může být člověk světový, kamkoliv přijde, tam se přizpůsobí a zadruhé to i spojuje lidi. Kamkoliv přijdu, tam můžu svojí hudbou všem předat stejnou zprávu.

Když vezmu v potaz tvoji lásku k angličtině, není překvapivé, že jsi studovala v Londýně. Co to bylo za školu?

Jmenovala se Britský institut moderní hudby. Myslím, že se to teď jmenuje BIM Univerzity, protože nedávno získali univerzitní status. A studovala jsem tam psaní písní. Bylo to velmi zábavné studium. Rozebírali jsme různé texty a učili se o různých žánrech, speciálně o rocku a blues. Učila jsem se o všech svých oblíbených umělcích. Zároveň to byla skvělá škola v tom, že mi dovolovala pracovat s ostatními umělci a dávala mi velkou volnost. Myslím, že tahle univerzita nabízí spoustu skvělých příležitostí.

Tvůj přelomový moment přišel v roce 2013, když jsi vyhrála svého prvního Anděla, kterého uděluje Akademie múzických umění v Praze. A pak následovaly další ceny. Počítáš je ještě?

Ano, ano, počítám. Není jich tolik, kolik si lidi myslí. Doopravdy s tím Andělem se váže vtipná příhoda. Protože jeden z nich chybí. Mám jich dohromady sedm. A šest z nich je různě rozmístěných. Jednu z nich má moje matka, dvě můj producent, tři mám já a jedna je zmizelá. Takže pokud ji někdo najde, tak ho odměním.

A co teď? Pořád jsou pro tebe ceny důležité? Nebo už je pro tebe větší uspokojení něco jiného?

Baví mě přenášet emoce na ostatní lidi a inspirovat je.

Nejlepší odměna je podle mě vyprodaný koncert. Každý se na to dívá trochu jinak a pro každého umělce je ta odměna jiná. Ale já prostě zbožňuju mít vyprodané akce. A je to pro mě největší odměna a motivace. Baví mě přenášet emoce na ostatní lidi a inspirovat je. Ale lhala bych, kdybych tvrdila, že mi na slovech kritiků nebo na cenách vůbec nezáleží.

Čteš si hodnocení kritiků na své koncerty nebo nahrávky?

Ano čtu, chycena při činu. Čtu je, protože mě doopravdy zajímá, co mají kritici na srdci. Většinou mě to potěší, ale občas samozřejmě taky ne. Dost často sice komentují věci, se kterými jsem vůbec nemohla nic udělat, ale v moment kdy se stanou na mých akcích, tak mě to samozřejmě znepokojuje. Ale nakonec je to přeci jen subjektivní názor, takže si většinou řeknu, že ten člověk má prostě něco na srdci a já mu jeho názor brát nebudu.

Koukám se na tvůj program na webu a v příštích měsících budeš mít v Česku poměrně hodně vystoupení. Máš tady u nás nějaké oblíbené místo, kde vystupuješ, kam se ráda vracíš?

Určitě mám. Je to festival Colours of Ostrava, protože to je velmi relevantní, současný a moderní festival, který udržuje aktuální jména. Protože když si vzpomenu na české festivaly, je to pro mě synonym toho, že jsou tam pořád stejní umělci a každý rok se tam pořád točí dokola téměř ta samá jména. Ale Colours of Ostrava udělají s každým ročníkem krok vpřed a nebojí se přivádět nové tváře, ale zároveň zvát velké hvězdy jako Farrell Williams, Imagine Dragons nebo letos i Lenny Kravitz. Ta atmosféra je tam vždycky skvělá a je tam spoustu lidí pro které je radost hrát, je to skvělé.

Celý rozhovor v anglickém originále najdete v podcastové sérii Faces of Czech Music ve všech podcastových aplikacích. Podcast vzniká ve spolupráci s Českými centry.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Tváře české hudby

    Vedle velikánů „klasiky“ nabízí současná česká hudební scéna jazzmany, filmové skladatele a skvělé interprety světové úrovně.