Vysoké školy v Česku čeká kvůli plzeňské kauze audit

Ministryně školství Miroslava Kopicová, foto: ČTK

Všechny vysoké školy v Česku čeká audit. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová. Reagovala tak na skandál na plzeňských právech, kde zřejmě docházelo k soustavnému porušování zákona. Prověrky ale čekají i policisty, kteří v Plzni studovali. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Ministryně školství Miroslava Kopicová,  foto: ČTK
Jde o největší ostudu českého vysokého školství, prohlásila ministryně Kopicová o plzeňské kauze. Na jejím počátku byl jeden odhalený plagiát disertační práce, během několika týdnů ale vyšlo najevo, že na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni je tolik nesrovnalostí, že akreditační komise ministerstva školství mluví o organizovaném zločinu a prorůstání mafie do státní správy. "Vlivní" studenti z řad politiků, policistů nebo vysokých státních úředníků tu zřejmě získávali zkoušky podvodem. Zhruba čtyři stovky lidí vystudovaly práva za nestandardně krátkou dobu, některým k tomu stačilo i jen pár měsíců. V univerzitní knihovně chybějí závěrečné práce. Ministryně Miroslava Kopicová chce proto prověřit situaci nejen v Plzni, ale postupně na všech vysokých školách v Česku:

Na studijním oddělení právnické fakulty v Plzni někdo ukradl kulaté razítko,  které se používá na úřední listiny,  foto: ČTK
"My prověřujeme teď všechny právnické fakulty a budeme hodnotit všechny fakulty v zemi. V první vlně veřejných vysokých škol a pak budeme pokračovat. Já dokonce už jednám o své návštěvě na Slovensku, které zhodnotilo všechny vysoké školy, a chtěla bych také použít jejich tým, kromě naší akreditační komise."

Kontrola však nečeká jen vysoké školy, ale i policisty, kteří práva v Plzni absolvovali. Ministr vnitra Martin Pecina ale nechtěl výsledky šetření předjímat:

"Jestli mi akreditační komise a ministerstvo školství řekne, že je možné během prázdnin vystudovat bakaláře, že je to legitimní, že je to v pořádku a ti policisté to využili, tak s tím nebudeme schopni dělat nic. Pokud se tam dělo něco nekalého a ty tituly nebudou uznávány, tak samozřejmě pan policejní prezident bude jednat podle zákona. A ti, kteří by měli mít vysokoškolské vzdělání a nebudou je mít, tak s těmi bude naloženo tak, jak zákon nařizuje."

Rektor Západočeské univerzity Josef Průša,  foto: ČTK
Policejní prezident Oldřich Martinů už v šetření policistů, kteří vystudovali plzeňská práva, udělal první kroky:

"Já jsem si nejdřív nechal udělat šetření v personálních záležitostech a samozřejmě mne bude zajímat, jak dlouho jim to studium trvalo, jakým způsobem čerpali studijní volno. To ale mohou být víceméně jen podpůrné informace pro Akreditační komisi, ministerstvo školství nebo jinou autoritu, která bude posuzovat, zda to studium a zejména ten diplom, který tam byl dosažený, je v pořádku. To nemohu posoudit já. A na druhé straně se domnívám, že i mezi těmito studenty jsou ti, kteří vystudovali standardně."

Jak ale upozornil exministr vnitra a poslanec ODS Ivan Langer, prověřit je potřeba i další absolventy plzeňských práv:

"Zda někteří advokáti, konkurzní správci, insolvenční správci, exekutoři nejsou vydíratelní někým, právě proto, že získali zadarmo nebo neoprávněně titul."

Studenti Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni,  foto: ČTK
Sami studenti plzeňské právnické fakulty se ale nařčení ze zmanipulování studia brání.

Jedním z nejvlivnějších politiků, kteří v Plzni prošli doktorským studiem, je expremiér Stanislav Gross. I jeho práce v univerzitní knihovně chybí, Gross ji ale v nedělních Otázkách Václava Moravce ukázal na kameru. Do knihovny ji však zatím neodevzdá, chce, aby nezávislá laboratoř potvrdila, že jeho práce skutečně vznikla v r. 2004.