Výzva k účinné akci

0:00
/
0:00

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve středu vyzval vládu, aby rychle a účinně reagovala na současnou finanční krizi. Kabinet by měl podle něj určit termín pro nejrychlejší přijetí eura, odmítnout energeticko-klimatický balíček a výrazněji pomoci malým a středním podnikům.

Jaroslav Míl
Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslava Míla nemůžeme být v době finanční krize ostrůvkem klidu uprostřed bouře a tvářit se, že se nás nic netýká:

"Nemůžeme řešit krizi, až když nastane. Dobrý manažér jí předchází, to znamená, že dělá rizikové analýzy a předchází tomu, aby se nedostal do situace, že pak už náklady na odstranění problémů jsou tak vysoké, že mu firma přestane fungovat. Je to určité upozornění nejen této vládě, ale všem politikům, aby se zamysleli nad tím, že jestli se hospodářství výrazně zpomalí, tak potom ho rozjet a dát zase do standardní výkonnosti bude nesmírně, nesmírně obtížné."

Zásadním úkolem je podle Jaroslava Míla udržení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, zajištění jejich rozvoje a financování. Vážné ekonomické problémy by podle něj mohly postihnout Česko na jaře. Vláda by proto už dnes měla rychle reagovat a pomoci malým a středním podnikům. Ne nějakými dotacemi, ale posílením Českomoravské záruční a exportní banky. Exportéři tak podle Jaroslava Míla získají přístup k lacinějším penězům:

"Když neudrží své pozice, tak se to velice rychle projeví v celém hospodářství v hrubém domácím produktu, v zaměstnanosti. Budeme mít systém, jak to řešit, jak pomáhat, protože potom to začít řešit, až to bude na headlinech novin a bude to v hlavních zprávách všech rozhlasových a televizních stanic, to už je prostě pozdě."

S takovou pomocí českým výrobcům nesouhlasí Jiří Schwarz z Vysoké školy ekonomické v Praze. Jakýkoliv státní zásah podle něj jen zvětšuje paniku a tím zhoršuje stav ekonomiky. Zmenšuje se totiž víra v to, že peníze, které půjčím, se také vrátí. A obnovit tuto důvěru nedokáží ani miliardy od daňových poplatníků nalité do krachujících firem, dodává Jiří Schwarz:

"Přece kapitalistická ekonomika, kterou jsme chtěli, jsme chtěli mít proto, že je dynamická, že vyrábí zboží, které my si přejeme, že vyrábí moderní zboží. A tyto zásahy mají zabránit tomu, že ti kteří jsou nekonkurenceschopní, by měli z toho trhu ne odejít, ale by měli být převzati těmi, kteří konkurenceschopní jsou. Pouze se přeorganizuje výroba, začne se vyrábět jinak, úsporněji, jiné produkty, a to k tržní ekonomice patří."

O tom, že by vláda v nejbližších dnech o termínu přijetí eura rozhodla, premiér Mirek Topolánek pochybuje:

"Stanovení termínu přijetí v eura v situaci, kdy podle návrhu jednotlivých zemí eurozóny dochází k dalšímu rozkladu Paktu růstu a stability, je podle mě nesmyslné. My musíme udělat všechno pro to, abychom splnili ty podmínky: odstranění deficitu veřejných rozpočtů, problémů na výdajové straně a zvládnutí inflace. Rozhodnutí o datu padne podle mě nejdřív příští rok. A pokládám to v době ještě neskončené finanční krize za logický a správný krok. Bavit se o tom se Svazem průmyslu a dopravy ještě budu."