Vždycky jsem myslela jen na to pozitivní, říká pětadevadesátiletá baletka Zora Šemberová

Zora Šemberová

Cenu Artis Bohemiae Amicis /tedy Přátelé českého umění/ získala tento čtvrtek legendární česká baletka a pedagožka Zora Šemberová. Pětadevadesátileté umělkyni, která od roku 1968 žije v australském exilu, ji v Národním divadle v Praze udělil ministr kultury Václav Jehlička.

Zora Šemberová
"Paní Zora Šemberová, legenda tanečního světa, ztvárnila desítky postav, v České republice především na jevištích Brna a Prahy,"

připomněl ministr. Řádnou členkou brněnské scény se stala už v 15 letech. A zde také podle profesora Vladimíra Vašuta zažila jeden z vrcholů své umělecké kariéry:

"Do baletní historie vstoupila jako Julie na brněnské světové premiéře Prokofjevova tanečního dramatu Romeo a Julie. Od té doby uplynulo už bezmála sedmdesát let."

Životní rolí se pro ni stala Viktorka, která měla premiéru v r. 1950 v pražském Národním divadle. V jejím repertoáru byly role jak klasického, tak výrazového tance.

"Do povědomí nás všech vstoupila též jako pedagožka. Mezi její působiště vedle Prahy, Brna a Paříže patří například i Kambodža a v posledních čtyřech desetiletích též Austrálie."

Zora Šemberová a Václav Jehlička,  foto: ČTK
Mezi jejími žáky jsou Pavel Šmok, Ladislav Fialka, Vlastimil Harapes nebo světově proslulý choreograf a pozdější ředitel Nizozemského baletu Jiří Kylián. Její pedagogické působení připomněl Vlastimil Harapes:

"Musím říct, že to byl určitě jeden z nejpřísnějších a nejobávanějších pedagogů. S nikým jiným jsem takovou hrůzu a strach nezažíval, jako u Zory Šemberové."

A na svou bývalou učitelku dodnes vzpomíná i kambodžský král Norodom Sihamoni, který v Česku žil v 60. a 70. letech a vystudoval tu balet.

"Dneska ráno mi volal z Kambodže a říkal, že mám všem vyřídit, abyste si Zory velice vážili, tak jako on,"

předala jeho vzkaz prof. Anna Huječková, klavíristka a králova bývalá učitelka z konzervatoře.

Zora Šemberová v Národním divadle pokřtila i svou autobiografii Na šťastné planetě.

"Já jsem se snažila vždycky nemyslet na to negativní a myslet na to pozitivní. A hledat cestu, jak bych se dostala k něčemu lepšímu než zklamání. Taky jsem zažila hrozná zklamání, ale já jsem přes to přešla. To se nedá nic dělat,"

shrnula svou životní filozofii pětadevadesátiletá umělkyně. Za celoživotní mistrovství dostala už řadu ocenění. V roce 1998 to byla Thálie, v roce 2005 cena Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky a v loňském roce i ocenění Senátu Významná česká žena ve světě.