Vznikající koalice neprolomí těžební limity uhlí

Foto: Tomáš Fencl

Strany vznikající vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se dohodly, že neprolomí limity těžby hnědého uhlí. Odborům hnědouhelné společnosti Czech Coal se to nelíbí a uvažují o demonstraci. Obávají se propouštění horníků.

Ilustračnífoto: Czech Coal
Lídři stran uzavřeli kapitolu věnovanou ekologii a zemědělství. Rozhodli se neprolomit limity těžby hnědého uhlí. Ty byly v severních Čechách přijaty už v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí. Kdyby limity padly, těžební oblast by se posunula jen pár set metrů od Litvínova a srovnala by se zemí Horní Jiřetín. Výsledek jednání přivítal v České televizi místostarosta Jiřetína Vladimír Buřt.

"Je to velmi důležitá, velmi pozitivní zpráva, určitě je to vyhraná jedna velmi důležitá bitva."

Opačný názor má odborářský předák Czech Coal Jaromír Fanta.

"Já bych hrozně rád slyšel tyhle experty na životní prostředí a na energetiku, aby nám řekli, co s těmi lidmi tady budou dělat."

Foto: Tomáš Fencl
Odboráři se obávají se propouštění horníků. O práci může přijít až 8000 lidí. Bez rozšíření těžby by totiž důl ČSA ze skupiny Czech Coal zřejmě přestal těžit v roce 2021. Nový revír by mu prodloužil životnost o dalších 47 let. Odbory chtějí počkat, zda se zachování limitů objeví i v programovém prohlášení vlády. Pak by mohly uvažovat o celohornické demonstraci.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

"Takže lidé, co tam žijí a děsí se, co se s nimi stane, by měli mít větší ochranu."

Zachování těžebních limitů je součástí první ze sedmi programových kapitol věnované ekologii a zemědělství. Ta byla podle stran vznikající vládní koalice nejjednodušší. Předseda ODS Petr Nečas řekl, že koalice připraví státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku a představil další programové shody.

"Dořešíme zemědělské restituce a také budeme podporovat urychlené prodeje státní půdy zemědělcům, kteří na nich hospodaří s cílem dosáhnout větší stability zemědělského sektoru. Součástí této dohody je, že se neprodleně zahájí příprava třetí etapy protipovodňových opatření a prosadí se opatření ke zlepšení péče o drobné vodní toky."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Rodící se koalice chce také více chránit zemědělskou půdu a volnou přírodu před tím, aby se na ní zbytečně stavělo. Zvýhodnit proto chce výstavbu podniků na takzvaných brownfieldech, tedy na pozemcích, které nejsou efektivně využívány či jsou zanedbány.