Wintonův vlak dojel do Londýna

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na Liverpoolské nádraží v Londýně dojel v pátek v poledne Wintonův vlak. Čtyřdenní jízda historických vagonů tažených parní lokomotivou po 70 letech připomněla záchrannou akci britského úředníka Nicholase Wintona. Tomu se v r. 1939 podařilo vyvézt z okupovaného Československa 669 převážně židovských dětí do Anglie. Zachránil je tak před smrtí. Dvě desítky tzv. Wintonových dětí spolu se svými rodinami si symbolickou jízdu přes Německo a Nizozemí nyní zopakovaly. Spolu s nimi jeli ve vlaku i finalisté studentské výtvarné, literární a filmové soutěže, kteří se ve svých dílech nechali Wintonovým činem inspirovat.

Nicholas Winton,  foto: ČTK
Na nádraží v Londýně všechny očekával sám Nicholas Winton - a byla tam i naše kolegyně z anglické redakce Radia Praha Rosie Johnston. Zachytila tak i slova stoletého Nicholase Wintona při příjezdu vlaku:

"Dnes je to pro mne daleko těžší než před sedmdesáti lety... Před sedmdesáti lety šlo o to, aby spousta malých dětí našla domov u rodin, které se o ně postarají. Každopádně je báječné, když vás tu znovu po sedmdesáti letech vidím, jsem rád, že jste tady. Je skvělé, že vás tu tolik potkávám."

Spolu se sirem Nicholasem Wintonem čekal na cestující Winton Trainu i český ministr pro evropské záležitosti Štefan Fulle. A naší kolegyni Rosie také vysvětlil, proč:

Foto: ČTK
"Jsem tu dnes, abych mohl být součástí této velkolepé oslavy doby, kdy sir Nicholas zachránil desítky, ba stovky našich dětí. Jsem tu proto, protože považuji za důležité, aby se ten příběh, příběh o lidské solidaritě, který je tak typický pro Evropu, vyprávěl dál. A jsem tady tak trochu proto, abych si užil i těch emocí a obrovského zájmu nejenom dětí, ze kterých jsou už dnes osmdesátníci nebo devadesátníci, ale i jejich dětí a dětí jejich dětí. Celých těch generací, které sir Winton zachránil. Jsou jich dnes tisíce."

A co si myslíte o atmosféře tady na nádraží v Liverpool Street?

"Atmosféra je naprosto fantastická. Musím říct, že je svým způsobem odrazem i té slavnostní atmosféry, která byla v Praze. Tady těch emocí je o něco víc, protože tady nás vítá sir Nicholas. A vítání sira Nicholase s těmi dětmi je opravdu zážitek!"

Foto: ČTK
Vy jste sám byl velvyslancem České republiky tady v Londýně. A vím, že máte osobní vztah s panem Wintonem. Můžete mi říct, jaký je jako člověk?

"Máme osobní vztah a já jsem moc rád, že jsem tu byl o něco dřív a že jsme si mohli si sirem Nicholasem promluvit. Musím říct, že na svých sto let je neuvěřitelně intelektuálně zdatný. Když mu bylo pětadevadesát, tak jsme udělali velikou oslavu jeho narozenin. To byla jedna z akcí, kterou jsme dělali spolu, na našem zastupitelském úřadě v Londýně. Měli jsme plán pozvat co nejvíc nejenom zachráněných dětí, ale i jejich dětí, a musím říct, že jsme měli problém všechny vůbec vtěsnat do těch prostor. A byl to neuvěřitelně silný emotivní zážitek."

Oslavy 70. výročí akce, při níž sir Winton zachránil stovky dětí, vyvrcholily na české ambasádě v Londýně. Dnes mají Wintonovy děti na pět tisíc vlastních potomků, které žijí v mnoha zemích světa. Rodiny zachráněných dětí přitom většinou nepřežily holocaust. Zahynulo i na dvě stě padesát dětí, které měly z Československa odjet 3. září 1939. Kvůli tomu, že vypukla druhá světová válka, však tento poslední Wintonův vlak už z Prahy neodjel.