Začal summit Evropské unie v Nice

Ve francouzské Nice začal historický summit Evropské unie. Co je na programu a jaké jsou vyhlídky jednání - to zjišťoval Josef Kubeczka.

Státníci členských zemí vyjednávají reformu institucí patnáctky i další scénář rozšíření. Pokud bude Česká republika připravená, může do konce roku 2001 uzavřít většinu kapitol vstupních rozhovorů a stát se členem unie v roce 2002. Od příštího roku se vstupní rozhovory zrychlí, protože začne platiti nový scénář vypracovaný Evropskou komisí. Scénář rozšíření však závisí nejen na připravenosti kandidátů, ale také na reformě institucí Evropské unie, o níž se rozhoduje právě v Nice. To potvrdil před summitem hlavní vyjednávač České republiky pro vstup do Evropské unie Pavel Telička:

"Cokoliv vzejde z mezivládní konference na summitu v Nice, musí být dostatečné pro rozšíření a musí být de facto úspěchem."

S tímto poselstvím přijeli do Nice představitelé prakticky všech kandidátských zemí, tedy včetně českého premiéra Miloše Zemana. Vyhlídky na úspěch summitu jsou však podle mnohých pozorovatelů malé. Sám francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine, jehož země předsedá Evropské unii, označil už předem jakýkoli jasnější závazek Unie ohledně termínu přijetí nových členů za demagogii a odmítl se jím zabývat. Nadále asi bude platit výrok maďarského premiéra Viktora Orbána, že už od roku 1990 mají kandidátské země neustále pět let do připojení k Evropské unii.

Od středy až do pátku se pět desítek mladých lidí z České republiky účastní doprovodné akce, kterou při příležitosti summitu Evropské unie pořádají v Nice Mladí evropští federalisté. Koordinátora české účasti na akci Iva Maryšky jsme se telefonicky v Nice zeptali, z čím na summit přijeli:

"Česká delegace padesátky studentů společně se sedmi tisíci dalších studentů a mladých lidí z celé Evropy vyjádří svoji podporu evropské integraci. O to jde především v našich akcích. Jedna z těch důležitých akcí je také demonstrace. Co požadujeme? Demonstrace se obrací proti názorům a proudům, které brzdí evropskou integraci. Naopak se vyslovujeme pro demokratičtější a otevřenější Evropskou unii. Chceme Evropskou unii, která bude každému občanovi, smrtelníkovi srozumitelná, chceme Evropskou unii, která bude jasná a každý bude vědět, co mu Evropská unie přináší."

Jak už bylo řečeno, předsedové vlád a hlavy států zemí Evropské unie jednají v Nice o důležitých vnitřních reformách unie, mladí lidé z celé Evropy se proto dožadují, aby byl vyslyšen i jejich názor.