Začalo očkování proti prasečí chřipce

Foto: ČTK

V Česku začalo očkování proti prasečí chřipce. Řada lékařů ale zatím vakcíny nedostala. Látky se do krajů vesměs teprve rozvážejí, k lékařům se podle ministerstva dostanou do pátku. Někteří právníci ale upozorňují na to, že se lékaři v souvislosti s očkováním mohou dostat do problémů. Ministerstvo tvrdí, že případná rizika ponese stát.

Vakcínu proti prasečí chřipce dostane z rozhodnutí vlády zhruba milion lidí. Nejprve budou naočkováni chronicky nemocní pacienti, poté vybraní zdravotníci. Vakcínu už má k dispozici více než třetina praktických lékařů a většina očkovacích center. Očkování se však zatím pořádně nerozjelo. Někteří lékaři ještě nemají od zdravotních pojišťoven seznamy pacientů, kteří mají na očkování nárok. Praktická lékařka Irena Kudrnovská řekla, že zatím dostala od distributora jednu lahvičku s deseti dávkami.

Foto: ČTK
"Jsou pacienti, kteří volají a dožadují se té vakcíny. Většinou to jsou pacienti, kteří nespadají do vybraných diagnóz. A ti, kteří by do nich spadali, tak už mám čtyři pacienty, kteří mi očkování odmítli."

Vakcína, která se naředí, má trvanlivost 24 hodin. Proto si lékaři musí zvát potřebný počet pacientů, jinak musí zbylou vakcínu zlikvidovat.

Očkování však provází další problém. Právník Sdružení praktických lékařů upozornil, že lékaři očkovat musejí, jinak jim hrozí dvoumilionová pokuta. Pokud ale bude mít potom pacient komplikace, případně zemře, odpovědnost prý ponese lékař. To se nyní změní. Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra je vakcína bezpečná - nežádoucí účinky můžou být podobné jako u očkování proti sezónní chřipce. Přesto se za ně stát zaručí:

Zleva: hlavní hygienik Michael Vít,  ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš a náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Foto: ČTK
"V rámci jasnosti, nezpochybnitelnosti a ochoty všech dotčených subjektů, je ministerstvo zdravotnictví připraveno deklarovat převzetí případných náhrad škod vůči zdravotnickým zařízením z titulu nežádoucích účinků."

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath tvrdí, že ministerstvo zaspalo. Nemocných chřipkou je podle něho už řada, v případě, že se vakcína podá nakaženému člověku, roste počet nežádoucích účinků. Hlavní hygienik Michael Vít s tím nesouhlasí. Uvedl, že v tuto chvíli očkuje Dánsko, Island, Německo, Francie a Řecko, tedy státy, které mají i trojnásobně hranici překročenou. V Česku zatím zasáhla epidemie chřipky tři kraje - Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský.

Obavy z očkování mohou zesílit po informaci z Kanady. Vakcína, která se zde používá, způsobuje v "neobvyklém počtu závažné alergické reakce." Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci. České ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že vakcínu z Kanady nepoužívá a očkování tak dál pokračuje.