Záhady hlavolamů: výstava Hry a hlavolamy představí i nejstarší ježky v kleci

Foto: archiv výstavy Hry a hlavolamy

V Praze se koná už 24. ročník výstavy Hry a hlavolamy 2018, která každý rok představuje to nejlepší ze světa stolních her – od klasických deskovek po novinky roku 2018.

Foto: archiv výstavy Hry a hlavolamy

Jana Ptáčková,  foto: Anton Kajmakov
Hosté výstavy se mohou nejen seznámit s novými hrami, ale rovnou si je zahrát. A nejen to – organizátoři připravili bohatý doprovodný program, v rámci kterého je možné navštívit různé lekce, soutěže, prezentace a workshopy. Podrobněji celou akci popsala vedoucí organizačního týmu Jana Ptáčková:

„Výstava Hry a hlavolamy se každoročně koná v září. Je to čtyřdenní festival, kde si děti, ale i dospělí, které zajímají deskové hry, mohou deskovky vyzkoušet. Najdou zde novinky, ale i tradiční stolní hry od různých vydavatelů. Představujeme hry strategické, logické, ale i hry zaměřené na rychlost a postřeh. Další věcí, kterou na naší výstavě již tradičně představujeme, jsou hlavolamy, a to nejen klasické (typu ježek v kleci nebo Rubikova kostka), ale i celá škála různých dřevěných i plastových hlavolamů z kolekcí českých sběratelů.“

Jak to bylo s ježkem

Ježci v kleci,  foto: archiv výstavy Hry a hlavolamy
Na výstavě se návštěvníci mohou seznámit s více než stovkou nejrůznějších her pro hráče všech věkových kategorií. Hosté festivalu si mohou zahrát Monopoly nebo na čas složit Rubikovu kostku. Ti nejmladší se pak mohou pobavit u klasických her, jako je Člověče, nezlob se. Kdo je ale podle organizátorů jejich cílovým návštěvníkem a co je tento rok největším lákadlem?

„Tak samozřejmě především to jsou děti, protože se jedná o hry. Avšak v České republice mají hry a hlavolamy mnoho fanoušků z řad dospělých, takže sem chodí nejen rodiny s dětmi, ale také studenti, mnoho mladých lidí, kteří deskovými hrami doslova žijí a zajímají se, co je v tomto oboru nového.

Letošní ročník bude zajímavý několika věcmi, vypíchla bych ale jednu – tento rok bude vystaven nejstarší ježek v kleci, respektive dva nejstarší ježci v kleci. Jedná se o takový fenomén, jelikož ježek v kleci je hlavolam známý díky knížkám Jaroslava Foglara, na kterých řada generací vyrostla. Dlouho panovala velká záhada, jak vlastně Jaroslav Foglar k ježkovi v kleci přišel, jak ho to napadlo. Před několika lety se ale v Americe objevil hlavolam, který je předobrazem ježka v kleci a má všechny odpovídající atributy. A právě ten bude na výstavě k vidění. Tento hlavolam vznikl ještě předtím, než se Jaroslav Foglar vůbec narodil, a nějakými peripetiemi se zřejmě dostal i do České republiky, kde ho Jaroslav Foglar možná viděl. A druhou raritou bude právě nejstarší český ježek v kleci, vyrobený právě na základě knížky Záhada hlavolamu.“

Desková hra do každé (vyučovací) hodiny

Foto: archiv výstavy Hry a hlavolamy
Výstava nabídne řadu doprovodných aktivit. Po loňském příznivém ohlasu proběhnou opět dva hlavolamové workshopy pro veřejnost. Jak se ale vůbec daří klasickým stolním hrám v době tabletů, počítačů a virtuální reality?

„S ohledem na to, kolik jich stále vzniká a že neustále mají odbyt, tak bych řekla, že deskové hry bezpochyby budoucnost mají. Mají řadů fanoušků, kteří se o novinky zajímají. V tomto oboru je hodně herních klubů a spolků.

Desková hra (na rozdíl od počítače) je o tom, že se lidé potkají naživo, mohou komunikovat live (oproti online komunikaci, která souvisí s počítačovými hrami). A to je věc, která podle mě lidem chybí, právě díky těm technologiím. A když už se u té deskové hry sejdou, tak si to užijí o to více právě díky tomu, že jsou spolu, hrají tváří v tvář.“

Výstava Hry a hlavolamy se koná do soboty 22. září v Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Výstava je otevřena od 8.00 do 18.00 hodin, v pátek 21. září se návštěvníci mohou těšit na prodloužené večerní hraní až do 20.00.

V současné době deskové hry už dávno přestaly být výsadou dětí, mnoho her je naopak určeno dospělým – jsou zde potřeba určité znalosti, dovednosti, logické myšlení. Nicméně hry byly a zůstávají jednou z nejoblíbenějších forem učení.

„Deskové hry jsou často zapojovány do výuky. Většinou se jedná o naučné a didaktické hry, hrají se ve školách, používají se nejen v družinách, ale i v rámci výuky na podporu logického myšlení. Takže i současné děti mají šanci se s deskovými hrami seznámit a mají je rády.“