Žák: Odchod Grosse z politiky je za současné situace rozumným řešením

Stanislav Gross, foto: Autor
0:00
/
0:00

V sobotu 24. září předstoupil šéf sociální demokracie Stanislav Gross před členy ústředního výkonného výboru a oznámil jim, že skládá svou funkci a odchází z politiky. Spolustraníci byli nejprve jeho krokem překvapeni, ale po vyslechnutí důvodů, které uvedl, odměnili Stanislava Grosse dlouhotrvajícím potleskem vstoje. Na to, jak hodnotí bývalého premiéra a předsedu ČSSD, ještě před rokem nejpopulárnějšího politika v zemi, jsem se zeptal publicisty, šéfredaktora Listů, Václava Žáka.

Stanislav Gross,  foto: Autor
"Dá se říci, že Stanislav Gross byl jeden z nejtalentovanějších mladých politiků, který úspěšně působil až to té doby, než se dostal do čela vlády. Tam se ukázalo, že přece jenom jeho vyzrálost, schopnost zastávat takovou funkci byla omezená. On si sice připravoval programové zázemí, ale kvůli skandálům, které kolem něho vypukly, zejména, když neuměl přesvědčivě vysvětlit způsob financování svého bytu, to vše zastínilo jeho předchozí působení. Nakonec se stal pro ČSSD problémem. Jeho odchod z politiky, možná jenom dočasný, je za současné situace rozumným řešením."

Podle některých sociálních demokratů se na jeho pádu podepsaly jakési temné síly v pozadí. Myslíte si, že šlo o jakési spiknutí?

"Je třeba říci, že existují podnikatelské skupiny, jednou je Agrofert, druhou Setuza, které se přetahují o podobný trh. Součástí toho zápasu bylo nepochybně i pouštění informací o vazbách té které skupiny na čelné politiky. Moje osobní přesvědčení ale je, že i bez té současné hry kolem privatizace Unipetrolu by sociální demokracie stejně musela řešit problém Stanislava Grosse. Bez ohledu na tu poslední kauzu byly k tomu předchozí problémy s bytem dostatečným důvodem."

"Ne nemyslím si to. Média mají za úkol upozorňovat na problémy, které se týkají čelných politiků. Osobně se domnívám, že by mohla být pečlivěji zvažována otázka informací a důkazů od možností a spekulací. To je ale vše, co by se médiím dalo vytknout."

Nakolik se podle vašeho názoru mohl na prudkém pádu Stanislava Grosse podepsat fakt, že si hodně znepřátelil Miloše Zemana a že se podílel na neúspěchu Zemana při volbě prezidenta republiky?

"To je pro mě obtížné komentovat. Podle mého názoru, ta část sociálních demokratů, která nostalgicky touží po Miloši Zemanovi, je ve straně minoritní. Nemyslím si tedy, že by to hrálo nějakou dominantní roli. Podle informací, které mám k dispozici, to nebyl hlavní důvod."

Jak byste zhodnotil hlavní přednosti a slabiny Stanislava Grosse?

"Hlavní předností Stanislava Grosse byla jeho mimořádná komunikační schopnost. On uměl velmi dobře vysvětlovat to, co sociální demokracie dělá, v politických debatách byl korektní, zároveň byl velmi pružný. To znamená, že pružně reagoval na argumenty, které uváděli jeho spoludiskutující. Proto se čekalo, že po Vladimíru Špidlovi, který byl premiérem s velmi dobrými osobními charakteristikami, ale velmi malou přesvědčovací, komunikační schopností, bude mít sociální demokracie v čele člověka, který dokáže její program, reformy vysvětlit veřejnosti. Jeho úkol ale zůstal naprosto nenaplněn, protože místo toho se sociální demokracie a Stanislav Gross museli zabývat skandálem kolem jeho bytu. On tedy nemohl ve své premiérské funkci použít své největší přednosti. A co se týče těch slabin, myslím si, že on byl schopný tlumočit názory, které mu připravovalo odborné zázemí, ale tam, kde jednal podle vlastní hlavy, tam se ukázaly jeho limity, které byly dány jeho věkem a myslím také jeho vzděláním. Marná sláva, v pětatřiceti letech je málokdo zralým politikem k tomu, aby mohl vést vládu."