Zeman na Slovensku

Obnovování co nejtěsnějších, nadstandardních vztahů mezi Prahou a Bratislavou pokračuje. Potvrdila to i čtvrteční návštěva premiéra Miloše Zemana na Slovensku, kterou sledoval Josef Kubeczka.

"Smyslem všech jednání je nestavět nové překážky a odstraňovat překážky stávající," zdůraznil předseda české vlády Miloš Zeman po jednání se svým protějškem Mikulášem Dzurindou, již šestém v letošním roce. Oba premiéři, kteří loni v listopadu splnili slib "do roka a do dne" uzavřít letitý problém dělení federálního majetku, se zavázali ve stejném duchu zvládnout i nový závazek "do roka a do dne" zvýšit propustnost společných hranic v zájmu většího "komfortu" pro občany obou republik. Jedná se o zřízení nového, moderního a dobře vybaveného přechodu v Kútech. Jak řekl Mikuláš Dzurinda, není to jediná ambice:

"Poprvé budeme usmerňovať práce tak, aby k prvému januáru roku 2001 mohli vlády Slovenskej republiky ako aj Českej republiky schváliť dohodu o vzájomnom uznávaní laboratorných skúšok a certifikátov. Táto dohoda je potrebná preto, aby sa zvyšovala priepustnosť našich spoločných slovensko-českých hraníc, aby mohli byť mnohé úkony, ktoré sa dnes dejú na hraniciach, robené vo vnútrozemiach."

Premiér Zeman dodal, že mezi další priority patří větší spolupráce ve školství a kultuře. Jednou z věcí, které podle něj nelze dopustit je, aby se oba národy jazykově dále odcizovaly. Rozhovory obou premiérů se zaměřily také na otázky evropské integrace a na zastavení poklesu vzájemného obchodu. Obě země podporují i navýšení visegrádského fondu, z něhož letos poprvé pramení finanční příspěvky na společné projekty z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska.

Miloš Zeman v Bratislavě také odsoudil pokračující blokády rakousko-českých hraničních přechodů odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Věří, že blokování přechodů skončí v pondělí podle plánu:

"Kdyby tomu tak nebylo, je samozřejmě velmi váženě ohrožena, prakticky znemožněna moje návštěva Vídně, protože takové blokády by zcela jasně odporovaly závěrům, které jsme v Židlochovicích dohodli."

Ministr zahraničí Jan Kavan, který byl s téměř polovinou vlády v premiérově doprovodu, nepředpokládá, že by se Rakousko kvůli sporu o jadernou elektrárnu Temelín pokusilo zablokovat přijetí Česka do Evropské unie. Uznává sice legitimitu obav rakouských občanů o svou bezpečnost, ale je přesvědčen, že Temelín je s to splnit kritéria Evropské unie na jadernou bezpečnost, jakmile je unie bude definovat