Zemětřesení na Chebsku dosáhlo tří a půl stupně Richterovy škály, na Hané a v Jeseníkách se přehnala vichřice

A nyní na zcela jiné téma: Oblast západních Čech v noci na úterý opět postihlo slabší zemětřesení, které dosáhlo tří a půl stupně Richterovy škály. Na Moravě v Jeseníkách a na Hané se zase přehnala vichřice. Na dalších místech republiky se lidé setkávají s rozmary počasí. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Poslední silný zemětřesný roj byl v západních Čechách zaznamenán na přelomu let 1985 a 1986. Trval dva měsíce a nejsilnější otřesy tehdy dosáhly síly 4,6 stupně. V jejich důsledku například popraskaly zdi či spadlo několik komínů. Zemětřesení, které zažily západní Čechy v noci na úterý, pocítili lidé především v Chebu a jeho okolí. Podle meteorologů se jednalo o nejsilnější fází tzv. zemětřesného roje, který právě na Chebsku trvá už od 28. srpna. Jak v úterý ráno uvedl Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze, otřesy, které zneklidnily spoustu lidí, začaly před půlnocí...

Seismologové nevylučují, že by se otřesy o síle kolem 4 až 5-ti stupňů Richterovy stupnice mohly opakovat i v následujících dnech. Region, kde se nacházejí nejmladší české sopky Železná a Komorní hůrka, je trvale seismicky aktivní. Přístroje tu každý měsíc zaznamenají několik seismických jevů, ročně jich bývá i několik stovek. Tolik ze západních Čech.

Na Moravě způsobilo týž den problémy zase počasí: Silný vítr, jehož síla se místy blížila vichřici, zavinil na mnoha místech v Jeseníkách a také na Olomoucku a Přerovsku dopravní kalamitu. Kromě stromů padaly i krytiny ze střech.

Rozmary počasí možno v těchto dnech zaznamenat po celé republice. Zatímco Beskydy a Šumava se mohou pochlubit prvním sněhem, jinde prožívají zahrádkáři a sadaři druhé jaro. Šípky znovu rozkvetly na Olomoucku, na Šumavě trhají jahody a na polích u Hradce Králové se objevily koberce rudého máku. Mnohde teplé počasí a sluníčko vytáhlo z úlů dokonce včely. Podle meteorologů a klimatologů dlouhé teplo a sucho až do srpna a září přiblížilo mírný pás až podmínkám ve Středomoří.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio