Zemřela nejúspěšnější československá olympionička - Věra Čáslavská

Věra Čáslavská, foto: ČTK

Zemřela nejúspěšnější československá olympionička - Věra Čáslavská. Bylo jí 74 let a víc než rok bojovala s rakovinou slinivky. Jako první tuto informaci na Facebook napsal historik a spisovatel Pavel Kosatík, který napsal její životopis. Během své fenomenální kariéry vybojovala Čáslavská na 140 medailí včetně 11 olympijských, čtyřikrát se stala mistryní světa a jedenáctkrát mistryní Evropy.

Věra Čáslavská,  foto: ČTK
V roce 1968 byla Věra Čáslavská vyhlášena nejlepší sportovkyní světa, čtyřikrát ji zvolili nejlepší domácí sportovkyní roku a v roce 2001 byla zařazena k Emilu Zátopkovi mezi Sportovní legendy.

První olympijské medaile získala v roce 1964 v Tokiu. Ve víceboji tam dokázala přerušit dominanci fenomenální sovětské gymnastky Larisy Latyninové a ovládla i přeskok a kladinu.

„Připadala jsem si jako mraveneček, který sbírá zrníčko k zrníčku a dělá z toho veliký domeček, ne-li palác. Snažila jsem se nepustit ani tisícinu vteřiny. Schraňovala jsem si to a říkala si: teď přijde přeskok a tam musím zabodovat. Všechno jsem měla propočítané," vzpomínala Věra Čáslavská na své triumfy z Japonska, kterých dosáhla ve 22ti letech.

I díky svému úspěchu byla v Japonsku velmi oblíbená, popsal japanolog žijící v Tokiu Petr Holý:

"Paní Věra Čáslavská na olympiádě v roce 1964 byla velmi krásná a úspěšná žena. Byla blondýna, což se samozřejmě Japoncům moc líbilo, a podala vynikající výkon. Pak se stala ještě proslulou v roce 1968, když byla olympiáda v Mexiku svým postojem, který zaujala během udílení cen. Její osud zajímá Japonce po celá ta dlouhá léta."

V Mexiku předvedla proslulý prvek na bradlech

Věra Čáslavská,  foto: ČTK
Těsně před olympijskými hrami podepsala Čáslavská výzvu Dva tisíce slov a otevřeně se postavila proti invazi vojsk Varšavské smlouvy. Nakonec ale do Mexika odletěla. Tam se proslavila prvkem, kdy se odpoutala od horní žerdi, ve vzduchu se otočila kolem své osy a znovu se chytila bradel.

Kromě této disciplíny vyhrála na hrách v Mexiku i prostná, bradla a víceboj a ke třem triumfům z Tokia přidala další čtyři. V Mexiku byla s Věrou Čáslavskou sportovní gymnastka Bohumila Řešátková:

"Byla jedna z nejstatečnějších lidí, které jsem kdy poznala. V gymnastice i v tom všem, co ji následně potkalo, i v boji s její nemocí. Já jsem s ní mluvila asi před 14 dny telefonem a ještě říkala, že se my holky z gymnastiky sejdeme. Pořád věřila, že tu nemoc vybojuje, ale nešlo to."

Věra Čáslavská,  foto: ČTK
Ještě v průběhu her v Mexiku se Věra Čáslavská vdala za reprezentačního běžce Josefa Odložila a ukončila svou sportovní kariéru.

Krátce po triumfálním návratu do Československa ji jako jeden ze symbolů Pražského jara čekaly výslechy Státní bezpečnosti, a když i přes nátlak odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, upadla v nemilost. Než mohla začít trénovat mladé talenty, musela si několik let vydělávat například úklidem domů.

Po revoluci byla poradkyní Václava Havla a předsedkyní Československého a později Českého olympijského výboru.

Premiér Sobotka: Zaslouží si pohřeb s nejvyššími poctami

Věra Čáslavská,  foto: ČTK
Český i světový sport přišel podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD o jednu z obrovských ikon. Zaslouží si, aby byla pohřbena s co největšími poctami:

"Hodně bude záležet na rozhodnutí rodiny. Podporuji myšlenku, aby paní Čáslavská byla pohřbena s co největšími poctami. Měli bychom zohlednit význam její osobnosti pro český sport."

Úmrtí legendární sportovní gymnastky zasáhlo i přední české sportovce současnosti. Jen v dobrém a s láskou na ni bude vzpomínat skifař Ondřej Synek, který se s ní naposledy setkal krátce před olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Za černý den označila dnešek rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou Čáslavská podporovala v její snaze představit se v Brazílii v cyklistické časovce. Českým sportovcům na letošních olympijských hrách v Riu de Janeiro předpovídala 14 medailí.