Změna poměru sil ve sněmovně

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poslanec Michal Pohanka nečekaně oznámil, že odchází ze sněmovního klubu sociální demokracie i ze strany, poslanecký mandát si ponechal. Vzkázal, že jej k tomu donutil nátlak mateřské strany kvůli aféře se zneužíváním evropských fondů. Levicový blok, který měl dosud v Poslanecké sněmovně sto hlasů, stejně jako někdejší koalice ODS, lidovců a zelených, tak má o jednoho zákonodárce méně.

Michal Pohanka,  foto: ČTK
Řady členů poslaneckého klubu ČSSD opustil Michal Pohanka, který byl nedávno v mediích spojován s aférou kolem zneužívání evropských peněz, do níž je zapleten i bývalý šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel. Ve svém prohlášení nepřímo naznačil, že právě z toho důvodu ho předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek nutil k odchodu. Ten to ale jednoznačně odmítl:

"Já si nejsem vědom, že by tam padla takováto výzva. Samozřejmě jsme hovořili o reakci, která je adekvátní zveřejněným informacím, ale já jsem to nepovažovat za nic takové intenzity, abych na základě toho vyzýval pana Pohanku k rezignaci na poslanecký mandát."

Michal Pohanka v rozhovoru pro internetový server Aktuálně.cz přiznal, že je pod silným tlakem a zvažuje žádost o policejní ochranu. Nevyloučil, že by jako nezávislý poslanec mohl podpořit vládu, kterou by sestavovala ODS nebo která by dovedla zemi k předčasným volbám.

Pohankovým odchodem levice ztrácí v dolní parlamentní komoře svou stočlennou pozici a proti pravici oslabila. Navíc se vyrojily spekulace, že není jediný, kdo chce řady sociálnědemokratických poslanců opustit. Šéf jejich klubu, Michal Hašek, však takové informace dementoval:

"To už mi přijde jako geometrická řada. Ale každopádně v tuto chvíli žádnou takovou informaci ani já, ani kolegové z vedení klubu nemáme. Já to musím dementovat. Prostě vzniká hysterie po prohlášení pana Pohanky, a hledají se věci, které nemají v našem klubu racionální základ."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek se změny poměru sil v Poslanecké sněmovně neobává. Je přesvědčen, že prezident Václav Klaus by vládu s takovouto podporou nejmenoval:

"Samozřejmě, že pokud by došlo k poměru 101:99, tak zcela nepochybně by pan prezident dále trval na tom, co říkal, že by takováto vláda neměla jeho podporu."

I předseda ODS Mirek Topolánek soudí, že nová vláda nemůže být závislá na hlasu jednoho poslance. A jak to podle něj změnilo situaci pro vyjednávání o nové vládě?

"Určitě to mění minimálně poměry v Poslanecké sněmovně v tom smyslu, že všechny čtyři varianty, které přinesl Jiří Paroubek na Hrad Václavu Klausovi, jsou nerealizovatelné, protože všechny počítaly s pevným stovkovým blokem. Ten teď nemá, ta jednání jakoby začínají od začátku, ale podle rétoriky stranických šéfů sociální demokracie se nezdá, že by byli ochotni k nějakému ústupku ve směru předčasných voleb. Určitě budeme chtít jednat o tom, jak přejít k těm dřívějším volbám bez šrámů a bez nějakých turbulencí. Pro nás to neznamená nic jiného než že tak, jak jsme chtěli jednat po tom kolečku, které provedl pan prezident se všemi politickými subjekty, tak to stále platí. Ta vyjednávací pozice není nějak odlišná. Akorát platí to, že už není těch sto levicových hlasů."