Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus: OSN nepotřebuje nové úkoly, naopak by měla zeštíhlit

Organizace spojených národů podle českého prezidenta Václava Klause nepotřebuje nové úkoly. Její dosavadní zaměření je dostatečné. Reakcí na nedávnou ekonomickou krizi by nemělo být posilování mezinárodních institucí, včetně OSN, ale naopak jejich zeštíhlení, řekl Klaus ve všeobecné rozpravě na 65. zasedání Valného shromáždění OSN. Jejím tématem je reforma role OSN v globálním vládnutí. Podle českého prezidenta ale úlohou organizace není usilovat o globální vládnutí, či v něm dokonce hrát ústřední roli. "Místo, aby se OSN stále více stávalo zdrojem finančních prostředků pro různé, často velmi sporné nevládní organizace, které se - bez jakékoliv povinnosti skládat účty a bez jakékoliv kontroly - snaží profitovat z aktivit OSN, mělo by OSN usilovat o to, aby bylo účinnou organizací reprezentující státy a jejich občany," řekl český prezident ve zhruba desetiminutovém vystoupení.

Podle Klause protikrizová opatření vycházejí z představy, že trhy selhaly a že správnou cestou je větší regulace trhů. Příští krizi ale podle něj vládní regulační intervence nezabrání. Naopak prý poškodí trhy a s nimi i šanci na budoucí růst jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích. Řešením podle něj nejsou ani ochranářská opatření jednotlivých států. Řešení Klaus nevidí ani v zavádění více byrokracie či vzniku nových státních či nadnárodních institucí nebo v pokusech o globální vládnutí. "Naopak. Mezinárodní organizace, včetně Spojených národů, by měly snižovat své výdaje, zmenšovat počet svých úředníků a ponechat řešení na vládách členských států, které jsou občanům těchto zemí přímo zodpovědné," uvedl český prezident.

Organizace spojených národů by si tak neměla hledat novou misi. "Cíle OSN by měly zůstat takové, jaké byly definovány původní Chartou OSN," řekl Klaus. Dodal, že jde o udržování mezinárodního míru a bezpečnosti, rozvíjení přátelských vztahů mezi zeměmi a zabezpečování mezinárodní spolupráce při řešení mezinárodních konfliktů. Reformu podle Klause nicméně potřebuje Rada bezpečnosti Organizace spojených národů, aby lépe odrážela podmínky ve světě v 21. století. "Je frustrující, že diskuse o těchto změnách probíhají už 16 let bez výsledku. Je na čase, aby přinesly konkrétní výsledky a Česká republika je připravena je podpořit," podotkl Klaus.

Omnipol popírá, že by získal za letouny CASA provizi 890 milionů korun

Společnost Omnipol získala podle týdeníku Respekt za nákup španělských transportních letounů CASA pro českou armádu provizi 890 milionů korun, šéf obchodní sekce Omnipolu to označil za nesmysl. Cena za letouny prý ale byla v porovnání s původní nabídkou vyšší zhruba o miliardu korun, o další miliardu ji navyšovala výměna jednoho z letounů za bitevníky L-159, uvádí Respekt ve svém posledním zářijovém čísle. Obchod bez výběrového řízení byl podle týdeníku neoficiálně domluven už dva roky před jeho uzavřením, tedy v roce 2007 na schůzkách, k jejichž účastníkům prý patřili kromě zástupců Omnipolu také lobbista Marek Dalík a tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. Ten byl motorem celého obchodu, uvádí Respekt s tím, že uzavření obchodu podporoval také současný náměstek ministra obrany Jan Fulík.

Španělská společnost EADS, která letouny vyrábí, podle týdeníku v roce 2005 nabízela čtyři stroje i s požadovaným vybavením za zhruba 2,7 miliardy korun, cenu prý držela i v době podpisu smlouvy v květnu 2009. Podle podepsaného kontraktu byla ale cena stanovena na 3,5 miliardy korun, přičemž jeho součástí je výměna jednoho z letounů za pět podzvukových bitevníků L-159, jejichž zbytková cena je podle Respektu 1,25 miliardy korun. I s jejich úpravami by se konečna cena za pořízení letounů CASA vyšplhala na více než pět miliard korun. Týdeník uvádí, že podle Fulíka se do ceny promítly dodávky pozemního vybavení, náhradní díly nebo trenažér. Podle expertů ale nemohly zvýšit cenou jednoho letounu CASA o půl miliardy korun, uvádí Respekt.

Výše provize Omnipolu je podle týdeníkem dotázaných politiků předmětem obchodního tajemství s EADS. Jaroslav Štefec z Úřadu pro dohled nad akvizicemi, který se podílí na kontrole armádních zakázek, o její sdělení hodlá požádat soudní cestou. Respektu řekl, že "marže pro zprostředkovatele obchodu bude pravděpodobně vysoká". "Výše naší marže je pouhá čtyři procenta, vámi uvedená částka je zcela nesmyslná," řekl týdeníku šéf obchodní sekce Omnipolu Petr Křižanovský, konkrétní sumu ale neuvedl. Tato marže by činila 140 milionů korun v případě, že by cena za kontrakt byla 3,5 miliardy korun. Respekt své tvrzení o 890 milionech uvádí jako "informaci od důvěryhodného zdroje z prostředí Omnipolu, který smlouvu zná".

Mzdy ve státní sféře se za čtyři roky sníží o pětinu

Mzdy ve státní sféře se chystanými návrhy vlády sníží během příštích čtyř let o pětinu, a to vzhledem k jejich dosavadnímu růstu. V České televizi to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vláda chce pro příští rok snížení peněz na platy státních zaměstnanců o deset procent a zmrazení jejich mezd po další tři roky. "I v koaliční smlouvě si můžete přečíst, že během volebního období to snížení si představujeme dvacetiprocentní. A ono skutečně oproti dosavadnímu vývoji dvacetiprocentní je," uvedl Kalousek. Podotkl, že platy ve státní sféře se dosud každoročně zvyšovaly o tři nebo čtyři procenta. Desetiprocentní snížení je podle Kalouska naprosté minimum k tomu, jak dosáhnout optimalizace veřejné správy a jak ji přimět k větší efektivitě.

Proti snížení peněz na platy o desetinu tento týden protestovaly odbory, na jejichž demonstraci se do Prahy sjelo na 40.000 lidí. Na polovinu října hrozí stávkou. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že vláda bude s odbory dále jednat o konkrétní podobě škrtů v platech státních zaměstnanců, od desetiprocentního snížení ale neustoupí. Vláda se nicméně už shodla na změně týkající se platových tarifů pro státní zaměstnance. Návrh rozšiřuje pro příští rok možnosti takzvaného pásmového odměňování, které se nyní používá ve zdravotnictví, na většinu zaměstnanců veřejného sektoru. Zaměstnanec by tedy mohl získat horší finanční ohodnocení, než mu podle délky praxe náleží, ale i lepší.

Vláda navrhne snížení platů soudců přes hrozbu jeho zpochybnění

Vláda podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do dvou týdnů navrhne snížení platů ústavním činitelům včetně soudců o pět procent, byť to soudci zřejmě opět napadnou u Ústavního soudu. "Tohle je dohoda, kterou jsme pevně udělali, můžete to brát v podstatě jako vládní rozhodnutí," prohlásil Kalousek v České televizi. Návrh podle něj respektuje nedávné rozhodnutí ústavních soudců, kteří k 1. říjnu zrušili letošní čtyřprocentní snížení mezd pro soudce. Kalousek podotkl, že soudci tak budou mít od příštího roku mzdy sníženy méně než ostatní ústavní činitelé. "Pokud tohle budou vnímat jako nepřiměřený zásah do soudcovské nezávislosti, je to samozřejmě jejich právo, mohou to (ústavní stížnost) podat, ale já tomu zdůvodnění nebudu rozumět," uvedl ministr financí. Možnost, že se soudci obrátí na Ústavní soud, už dříve naznačil viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl. "Musíme respektovat nález Ústavního soudu, že soudci budou mít jinou základnu než poslanci a senátoři. Budou (ji) mít vyšší. Z těchto dvou základen všem navrhneme snižovat pět procent. Toto vláda schválí," uvedl Kalousek.

Novela zákona o DPH podle Kalouska zabrání miliardovým daňovým únikům

Novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), kterou ve středu schválila vláda, výrazně sníží daňové úniky při fiktivním prodeji zboží mezi několika firmami, řekl v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek. "Odhadujeme, že u toho DPH to (daňové úniky) dělá 5 až 8 miliard korun ročně, které nám uniknou, protože si to zboží přeprodávají různá podezřelá eseróčka, která nezaplatí DPH, zaniknou a nikdo to potom z nich nevymůže. Tyto instrumenty, které jsem (v novele zákona o DPH) navrhl, by tomu do značné míry zamezily," uvedl Kalousek. Díky novele bude moci stát vybírat DPH od dodavatele nebo i od odběratele, což má omezit daňové úniky, které jsou podle Kalouska typické například při prodeji šrotu, pohonných hmot, zlata, emisních poukázek či stavebních pracích. Novela zároveň vychází vstříc poctivým podnikatelům, kteří si budou moci uplatnit vratku z DPH vůči společnostem v úpadku, které jim nezaplatily. Týkat se to ovšem má pouze pohledávek, které vznikly ve lhůtě šesti měsíců před rozhodnutím soudu o úpadku. "Pokud za daň odpovídá více osob společně a nerozdílně, jsou všechny tyto osoby potenciálními plátci daně, což znamená, že daň může zaplatit kterýkoliv z nich a v případě nezaplacení daně může správce daně vymáhat daň v plné výši po kterémkoliv z nich," uvedlo již dříve k návrhu MF.

Bojovat proti daňovým podvodům chce MF i rozšířením okruhu zboží a služeb, u kterých povinnost platit daň má kupující. V současné době je tento režim uplatňován u dodání zlata, nově jej MF navrhuje i pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, na poskytnutí stavebních a montážních prací a pro dodání šrotu a odpadu, včetně jeho zpracování. MF by chtělo takové opatření zavést i u benzinu nebo nafty, musí ovšem zažádat o výjimku z pravidel EU.

Ministr financí příští rok navrhne zrušení většiny daňových výjimek

Ministr financí Miroslav Kalousek na začátku příštího roku předloží nový zákon o dani z příjmu, ve kterém navrhne zrušení většiny daňových výjimek a sjednocení výpočtu základu daně pro všechny přímé odvody. Pokud vláda novelu schválí, tak by změny podle Kalouska mohly začít platit nejdříve od začátku roku 2012. Kalousek to řekl v České televizi. Daňově zvýhodněné jsou nyní například některé zaměstnanecké benefity, jako jsou stravenky. "Zásadní, co tam (v novém zákoně o dani z příjmu) je, bude sjednocení výpočtu základu pro všechny přímé odvody, abychom mohli realizovat projekt jednotného inkasního místa," uvedl Kalousek, podle kterého by v novém zákoně mělo zůstat jen minimum daňových výjimek. "Budu se snažit zbavit drtivé většiny všech výjimek, které pokládám za nesystémové," dodal Kalousek. Bude se snažit prosadit, aby zákon začal platit od 1. ledna 2012. Pokud by se diskuse o jeho podobě protáhla, tak si dovede představit, že účinnost zákona bude odložena na jaro 2013. "V každém případě budu chtít, aby zákon byl schválen v roce 2011. Cokoliv jiného bych pokládal za neúspěch," uvedl Kalousek.

Kužel: Z nárůstu ceny elektřiny by se neměla platit DPH

Z nárůstu ceny elektřiny, který příští rok způsobí rozvoj solárních zdrojů, by se neměla platit daň z přidané hodnoty (DPH), aby dopad skokového zdražení elektrické energie na podnikovou sféru nebyl tak značný. V České televizi to řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel, podle kterého by tento nárůst cen elektrické energie mohl být v budoucnu splacen z výnosů emisních povolenek. Odborníci odhadují zdražení elektřiny pro domácnosti příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren kolem deseti procent a pro podniky ve výši zhruba 15 procent. "My říkáme, že pokud by skokově elektřina stoupla, tak aby o ten rozdíl nebylo navýšeno DPH. Protože tím pádem by stát dostal další peníze, které by z našeho pohledu dostat neměl, protože za to ten stát vlastně může. Do budoucna bychom mohli tento nepříjemný skokový nárůst, protože se bavíme o 40 miliardách korun, splatit i z (emisních) povolenek," uvedl Kužel. Zdražení elektřiny pro příští rok se bude odvíjet od množství solárních zdrojů, které se stihnou připojit do konce letošního roku.

Julínek: Lékaři nemají důvod demonstrovat za platy proti státu

Lékaři nemají podle exministra zdravotnictví a senátora ODS Tomáše Julínka důvod demonstrovat kvůli svým platům proti státu, neboť jsou placeni z rozpočtů nemocnic. Nejohroženější skupinou jsou zdravotní sestry, pokud se nařídí snížení tarifních platů jednou tabulkou, uvedl Julínek v televizi Prima. Shodoval se v tom s nynějším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). "Zdravotníci nejsou státní sféra, jakkoli stát vlastní nějaké nemocnice," uvedl Julínek s tím, že stát jim výši jejich platů nenařizuje a záležet bude na přístupu vedení nemocnic. V nemocnicích, které hospodaří dobře, se prý klidně může stát, že zaměstnancům přidají. Snižování platů tak podle Julínka nemusí souviset se škrty v rozpočtu, ale s manažerským selháním ředitelů nemocnic.

Heger uvedl, že tabulkové změny se mohou dotknout pouze čtvrtiny lékařů. Podle něj riziko snížení mezd ale nespočívá ani v mzdových tabulkách, ani v rozpočtových škrtech, neboť ty se budou týkat investic. Riziko je podle ministra hlavně v odhadovaném desetimiliardovém propadu příjmů ve zdravotnictví. Heger chce proto zefektivnit systém zdravotní péče, zatím si prý pacienti chodí, k jakému lékaři chtějí. V některých oblastech prý navíc pojišťovny hradí až nadstandardní péči, pacient by si proto měl v budoucnu připlatit třeba za to, že bude operován nejmodernějším způsobem. Heger i Julínek připustili, že se ve zdravotnictví až 20 procent peněz utrácí neefektivně, může za to prý i korupce a nákup předražených přístrojů.

Letos již na přejezdech zemřelo stejně lidí jako za celý rok 2009

Letos již zemřelo na železničních přejezdech 38 lidí, tedy stejně jako za celý loňský rok. Roste i počet zraněných, informovala Drážní inspekce. Smrtelná nehoda se stala i tuto neděli, u Černošic srazil na přejezdu vlak člověka, závory byly dole, světelná signalizace fungovala, řekl ČTK náměstek generálního inspektora Jan Kučera. Loni zahynulo na přejezdech od 1. ledna do 26. září 26 lidí, počet mrtvých se tak v tomto období meziročně zvýšil o 46 procent. Zraněných je o 35 procent víc, loni utrpělo v uvedeném období zranění 63 lidí, letos již 85. Tolik jich přitom v roce 2009 bylo zraněno za celý rok. Nárůst eviduje Drážní inspekce také v počtu nehod, minulý rok se jich na přejezdech od ledna do 26. září stalo 168, letos 195. V roce 2009 byla smrtelná průměrně každá sedmá nehoda, letos je to každá pátá.

V konkurzu Karlovarského porcelánu byl prodán už veškerý majetek

Z firmy Karlovarský porcelán (KP), kterou poslal koncem roku 2008 soud do konkurzu, se podařilo prodat prakticky veškerý nemovitý i movitý majetek. Poslední vekou částku, zhruba 20,1 milionu korun, vynese rozsáhlý skladový areál v pražské Ruzyni. Po skončení konkurzu, což může trvat ještě několik měsíců, bude KP vymazán z obchodního rejstříku. ČTK to řekl insolvenční správce KP Tomáš Čermín. Prodej majetku zkrachovalého KP vynesl přibližně 170 milionů korun. Je zřejmé, že se všechny věřitele uspokojit asi nepodaří. Po někdejším největším českém výrobci porcelánu zůstaly dluhy přibližně 1,4 miliardy korun. Peníze z prodeje majetku KP směřují na zvláštní účet. Po skončení insolvenčního řízení budou rozděleny mezi věřitele majetkové podstaty, podotkl Čermín. Rozdělit se má nyní i 80 milionů korun z Porcely Plus.

Prodej závodů KP a Concordie vynesl kolem 138,5 milionu korun. Manufakturu v Chodově získala firma Epiag Lofida za 30 milionů Kč a firma Hengis koupila čtyři závody KP za 70 milionů Kč. Hengis se stal rovněž vlastníkem Concordie Lesov, za níž uhradil kolem 31,5 milionu Kč. Prodán byl i bývalý závod KP v Lubenci za sedm milionů korun. "Hengis ve všech závodech zahájil výrobu pod značkou Thun 1794, vyrábí se i v Chodově," dodal Čermín.

Mladý český varhaník zvítězil v mezinárodní soutěži v Nizozemsku

Mladý český varhaník Michael Bártek se stal absolutním vítězem 13. ročníku renomované Mezinárodní varhanní soutěže Césara Francka v holandském Haarlemu. Ve čtyřkolové soutěži, která se koná každý třetí rok, získal 1. cenu s titulem laureáta i Cenu publika. ČTK o tom informovala Bártkova pedagožka Věra Heřmanová. "Do posledního, finálového kola postoupili Bártek, Japonka a Američan. Bártkovo vítězství bylo jednoznačné, jak prokazuje i Cena publika, kterou mu udělili diváci," uvedla Heřmanová. Soutěž je zaměřena na interpretaci francouzské varhanní hudby. Jejímu studiu se Bártek intenzivně věnoval nejprve pod vedením Heřmanové na brněnské JAMU, a jako koncertní varhaník nyní pokračuje ve studiu u Christopha Mantouxe na konzervatoři ve francouzském Štrasburku. Vítězství v prestižní soutěži přináší mladému umělci mimo jiné i pozvání k recitálu na velkých varhanách slavné katedrály Notre-Dame (Panny Marie) ve francouzském městě Chartres. Tamní vystoupení jsou považována za vrcholné varhanní koncerty.

O Oscara bude za ČR usilovat Hřebejkův film Kawasakiho růže

O prestižního Oscara by měl za Česko bojovat snímek Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. O jeho nominaci pro kategorii nejlepší cizojazyčný film rozhodla Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Zda se Hřebejkův snímek opravdu objeví v souboji o prestižní ocenění, bude jasné 25. ledna. To budou oznámeny nominace na 83. ročník cen americké filmové akademie. Samotné ceny se budou udělovat v neděli 27. února. V trojici filmů, které v hodnocení ČFTA dostaly nejvíce hlasů, se umístily 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína a snímek Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. Konkrétní počty hlasů akademie nezveřejnila.

Filmové drama Kawasakiho růže přibližuje příběh renomovaného psychiatra, morální autority, který má u příležitosti výročí založení republiky získat významné státní ocenění. Právě připravovaný slavnostní akt se stane katalyzátorem událostí, které na povrch vyplaví hříchy minulosti, jež mu můžou zlomit vaz. Film už získal několik ocenění. Na letošním filmovém festivalu Berlinale obdržel dvě ceny nezávislých porot. Na festivalu Finále Plzeň snímek získal hlavní cenu Zlatého ledňáčka i cenu diváků. Další ocenění pro film získali herci Ladislav Chudík a Daniela Kolářová, kteří si odnesli sošky Českých lvů.

Ve slavné Farinově zatáčce v Brně byl odhalen památník

V nejslavnější zatáčce v Brně, která nese název po legendárním italském závodníkovi Emiliu Giuseppem "Ninu" Farinovi, byl odhalen památník. Je věnován všem tvůrcům i návštěvníkům automobilových a motocyklových velkých cen a hlavně samotnému Farinovi, který v ní před 61 lety havaroval, informovali ČTK tvůrci tohoto žulového památníku. Farinova zatáčka je součásti starého Masarykova okruhu, na němž se jezdily závody ještě před výstavbou moderního areálu známého především z brněnských motocyklových velkých cen. Památník stojí nedaleko místa, na němž Farinův vůz 25. září 1949 havaroval. V ostré zatáčce vyjel ze silnice a najel do davu přihlížejících diváků. Dva zemřeli a 12 jich bylo zraněno. O rok později se stal italský závodník prvním mistrem světa formule jedna. Jeho jméno je v Brně dodnes dobře známé.

Nedaleko Farinovy zatáčky se nachází Baltisbergrova zatáčka. Připomíná tragický pád západoněmeckého motocyklového závodníka Hanse Baltisbergra, který v ní při Grand prix Československa v roce 1956 zahynul. Už 32 let v ní stojí pomníček od Adolfa Söhnleina. Nesmrtelný pomník tomuto jezdci a všem obdivovaným pilotům volantů a řídítek vytvořil brněnský rodák, spisovatel Bohumil Hrabal v povídce Smrt pana Baltisbergra.

České basketbalistky v bitvě o druhé místo ve skupině porazily Japonsko

České basketbalistky si na mistrovství světa zajistily druhé místo v základní skupině D, když v přímém souboji porazily v Brně Japonsko 66:60. Domácí tým přitom ještě na konci třetí čtvrtiny vedl rozdílem 19 bodů, houževnatý soupeř se ale vzchopil a udělal ze zápasu drama. Reprezentantky tak s vypětím všech sil odčinily páteční prohru s Ruskem a základní část zakončily s bilancí dvou výher a jedné porážky. Po nedělním volném dnu v pondělí v úvodním zápase osmifinálové skupiny narazí svěřenkyně Lubora Blažka opět v Brně na Koreu. O den později je čeká vítěz skupiny C Španělsko a ve středu pak Brazílie. Z šestičlenné skupiny postoupí do play off první čtyři týmy.

Další zprávy ze sportu:

Tenistka Klára Zakopalová neuspěla ani ve svém druhém letošním finále. Česká hráčka na turnaji v Soulu podlehla v boji o titul páté nasazené Alise Klejbanovové z Ruska ve dvou setech 1:6 a 3:6. Zakopalová v tomto roce hrála na okruhu WTA finále i v srpnu v Kodani, kde prohrála s Dánkou Caroline Wozniackou.

Z tria českých tenistek v elitním turnaji v Tokiu postoupila do 2. kola jen Lucie Šafářová. Proti hráčce z kvalifikace Čchang Kchaj-Čchen z Tchaj-wanu ale musela česká jednička výsledek otočit, než po téměř dvou hodinách zvítězila 2:6, 6:1 a 6:3. Naopak pro Ivetu Benešovou i Petru Kvitovou dvouhra na turnaji dotovaném dvěma miliony dolarů skončila hned po prvním utkání. Proti soupeřkám ze zemí bývalého Sovětského svazu obě nedokázaly uhrát ani set. Benešová podlehla i v třetím vzájemném zápase Bělorusce Olze Govorcovové 4:6 a 5:7, semifinalistka Wimbledonu Kvitová nestačila na Aljonu Bondarenkovou z Ukrajiny, které se po výsledku 7:6, 6:2 povedla odveta za hladkou prohru z loňského utkání v Hobartu. V pavouku dvouhry jsou v Tokiu ještě Barbora Záhlavová-Strýcová a finalistka z předchozího turnaje v Soulu Klára Zakopalová.

České házenkářky obsadily na turnaji O štít města Chebu druhé místo. V posledním utkání porazily nejslabšího účastníka soutěže Rakousko 26:23. Celkově triumfovalo bez ztráty bodu Španělsko, které se rozloučilo výhrou 35:25 nad Norskem.

Tříletý kůň Line Honey v sedle s žokejem Tomášem Lukáškem vyhrál Svatováclavskou cenu na 1200 metrů, hlavní dostih zmoklého mítinku v Praze-Chuchli. Vítěz, který zaznamenal pátý triumf v řadě, za sebou nechal všechny favority a naznačil, že by se mohl stát českým sprinterem roku.

Karel Jarolím zatím zůstává trenérem fotbalové Slavie Praha. V sobotu večer sice nabídl klubovému vedení svoji rezignaci, to ji ale nepřijalo. Situací se podle klubového webu bude představenstvo podrobně zabývat v reprezentační pauze na začátku října. "Čeká nás už v pátek další utkání (s vedoucí Plzní), na které se tým musí připravit. Nechtěli jsme ho unáhleným rozhodnutím vystavit ještě většímu tlaku," uvedl generální ředitel klubu z Edenu Miroslav Platil. Slavii se v úvodu podzimní části soutěže hrubě nedaří. Na kontě má šestizápasovou sérii bez výhry, která vyvrcholila páteční prohrou 0:3 v Uherském Hradišti se Slováckem. Tým, který ještě v předminulé sezoně slavil mistrovský titul, dělí nyní jen bod od sestupových příček.

Počasí v České republice

V pondělí čekáme většinou zataženo, občas déšť, na severu i trvalý. Na jihu srážky jen místy a přechodně bude oblačno. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia, na jihu až 15 stupňů.