Zvolení Klause vzbudilo rozpaky ve vládní koalici, někdo je zradil

Václav Klaus, foto: ČTK

Václav Klaus byl zvolen prezidentem za vysokou cenu. Vládní koalice sociální demokratů, unionistů a lidovců je v krizi, vláda žádá parlament o vyslovení důvěry. Komunisté si mnou ruce, konečně se s nimi bude na hradě jednat jako s ostatními demokratickými stranami, aspoň to nepřímo potvrdil nastávají prezident Klaus. Jaké byly reakce politiků na zvolení Václava Klause těsně po vyhlášení výsledků? Zvolení Klause za prezidenta vzbudilo rozpaky.

Když se objevily po třetím kole prezidentské volby první neoficielní výsledky tedy, že Václav Klaus zvítězil pravděpodobně o dva hlasy, strhla se na chodbě Pražského hradu doslova novinářská bitva. Každý se chtěl dostat k informacím. Nikdo totiž takový výsledek nečekal. Podle většiny novinářů i politiků se dalo spíše očekávat, že ani z posledního kola prezident nevzejde, tak jako to bylo v předchozích volbách. To by s největší pravděpodobností znamenalo, že parlament připraví změnu ústavy, tak aby mohla o prezidentovi rozhodnout veřejnost. Zcela logický závěr, když všechny politické strany, včetně komunistické, přímou volbu podporovaly. K tomu, aby se poslanci a senátoři dopracovaly k referendu, stačilo, aby komunisté Václava Klause nepodpořili. Učinili však opak. Proč? Na to jsem se zeptal ještě před třetím kolem předsedy komunistů Miroslava Grebeníčka.

"Připouštím, že i někteří poslanci a senátoři za KSČM volili Václava Klause. Ale jedno je jisté, že vládní koalice nedala 101 poslanců ve sněmovně svému kandidátovi."

Hovořme ale o KSČM!

"Já hovořím o KSČM. Jedno je jisté, my jsme neměli velkou možnost si vybírat. Tady byli dva pravicoví kandidáti. Pokud jsme dali jednomu z nich šanci obhájit se na klubu našich poslanců, tak neobstál."

Co vám Václav Klaus nabídl?

"Václav Klaus nenabízí nic jiného, než co sděluje ve svých vystoupeních. Byl bych rád, abyste měli Václava Klause pod kontrolou. Leccos tady řekl, a pokud by ustoupil od svých proklamací, pak si zaslouží ostré pero vašich kolegů nebo i přímo vás."

Václav Klaus,  foto: ČTK
Vyhlášení oficielních výsledků třetího kola, tedy že Václav Klaus vyhrál a stane se prezidentem, vzbudilo mezi politiky z vládních stran doslova pobouření. A to nejen nad tím, že Klaus zvítězil, ale že někdo z jejich kolegů v tajné volbě ostatní podrazil. Nabízím vám reakce některých politiků, které jsem měl možnost zastavit na chodbě Pražského hradu těsně po vyhlášení výsledků. Prvního jsem zachytil Petra Pitharta, předsedu senátu. Náladu na rozhovor však skutečně neměl.

"Výsledek je nesporný. Václav Klaus je náš prezident. Tečka."

Můžeme mluvit o zradě některých vašich kolegů?

"Tyto spekulace nikdy nepovedu. Nevím, jak kdo hlasoval. Nebudu se k tomu vracet. Teď je to na něm. Říká, že touto rolí se mění i jeho postoje. Nemám důvod mu zatím nevěřit."

Jan Ruml, senátor za Unii svobody, bývalý stranický kolega Václava Klause byl k rozhovoru ochotnější. Výsledek prezidentské volby pro něj ovšem není radostná zpráva.

"Není to radostná zpráva i pro tuto zemi. Klaus byl zvolen zvůle komunistů. To nesmývá vinu vládní koalice hlavně sociálních demokratů, že nedokázala prosadit svého vlastního kandidáta. Jako demokrat respektuji tuto volbu. Pokusím se s tím žít."

Víte, kdo ze sociální demokratů nepodpořili společného kandidáta?

"Nechci o tom spekulovat. Vím, že komunisté hlasovali pro Klause, že to byla doktrína KSČ. To co Klaus založil, totiž to, aby komunisté ovládli ekonomiku, tak mu teď vrátili jeho volbou. Znamená to posílení KSČM v naší zemi. A to není dobře. S tím se ale musíme asi naučit žít."

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, hájí své stranické kolegy. Ti prý všichni volili svého kandidáta Jana Sokola.

"Podpora Klause byla průřezově ve vládní koalici. Byla v první, druhé volbě a opakovala se. Nemyslím si, že by to byla věc nová. A taky si nemyslím, že by to mělo vést k rozpadu koalice."

V tuto chvíli se ukázalo, že Klaus ačkoli pravicovější politik než jeho protikandidát Sokol, zvítězil pravděpodobně podporou některých sociálních demokratů. Jak to?

"To je otázka, jestli ho volili sociální demokraté. Sokol dostal přes 70 hlasů a sociálních demokratů je 70. Takže ho mohli volit všichni sociální demokraté."

Sám jste mi před třetím kolem potvrdil, že dvanáct až patnáct členů sociální demokracie permanentně Klause volí.

"Ten předpoklad v přepočtu tady je. Vzhledem k tomu, že to ale byla tajná volba, je těžké poznat, jestli to byl či nebyl sociální demokrat."

Jak na volbu reagovali straničtí kolegové Václava Klause. Pochopitelně velmi spokojeně. Ivana Langera, místopředsedy pravicové ODS jsem se zeptal, jestli mu nekazí radost fakt, že Klause s největší pravděpodobností podpořili i komunisté.

"Myslím si, že ho nepodpořili jenom všichni komunisté, ale podpora byla průřezová. V každé politické straně, politickém seskupení se našel někdo, kdo Václava Klause podpořil."

Tak takové byly první reakce českých politiků těsně po zvolení Václava Klause českým prezidentem. Někteří odcházeli slavit, jiní odjížděli rovnou domů se zkaženou náladou. Ale konec konců, tak to přece v politice chodí.