Aféra kolem výpisů hovorů vlivných lidí se rozrůstá

Aféra kolem výpisů telefonních hovorů významných lidí se rozrůstá. Jak informovala Mladá fronta dnes, mezi oběťmi byl šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, manažer společnosti ČEZ Daniel Rous, ale také lidé z blízkosti prezidenta Václava Klause. Výpisy si nechal posílat varnsdorfský policista Marian Hudec.

Marián Hudec byl členem vyšetřovacího týmu, který se zabýval případem kamerunského obchodníka, který organizoval fingované sňatky a obchodoval s lidmi. Do tohoto spisu pak přidal čísla některých významných lidí a soudci napsal, že majitele telefonu nezná, ale číslo určitě souvisí s případem.

"Soudce, který si nebyl schopen ověřit, zda to má či nemá souvislost s případem, na to dal povolení,"

Jiří Kubík,  zdroj: ČT24
říká v České televizi zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes Jiří Kubík. Právě tento deník na aféru upozornil. A jeho slova potvrzuje předseda děčínského soudu, podle kterého to byl jen formální úkon. Hudec nosil žádosti často v pátek odpoledne nebo o víkendu, pak o nich rozhodoval soudce, který měl právě službu. Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor České televizi řekl, že jde o dobře vypracovaný systém, kdy policista žádá o výpisy hovorů lidí, kteří jsou z jiného koutu republiky:

"To ukazuje na naprostý nehorázný stav, kdy si v průběhu vyšetřování ke spisu může připisovat kdo chce, co chce, bez toho aniž by to někdo v konečné fázi kontroloval."

Mezi oběťmi byl i šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Vše se dělo v době, kdy Ústavní soud rozhodoval o zrušení předčasných voleb a na politickou scénu vstupovaly nové strany.

"Je velice pravděpodobné, že to byl obchod s těmito citlivými údaji,"

uvedl Jiří Kubík z Mladé fronty Dnes. Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek k tomu dodal.

"Je to zásah do osobnostních práv pana předsedy a potencionální zásah do rozhodovací činnosti Ústavního soudu."

 Ladislav Jakl,  foto: ČTK
Varnsdorfský policista Marian Hudec sledoval také výpisy telefonních hovorů hovorů nejbližších spolupracovníků prezidenta, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla, právníka blízkého ČSSD Miroslava Jansty nebo manažera společnosti ČEZ Daniela Rouse. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce. Hudec Mladé frontě Dnes řekl, že neměl tušení, komu čísla patřila. Nechal je lustrovat, protože to byly 'zaručené tipy' od kvalitního zdroje. Tvrdí, že k číslům těchto lidí by se v životě nedostal.

Výpisy telefonních hovorů mohou ukázat kdy, s kým a jak často si vysoce postavení lidé volali, a kde se při tom nacházeli. Mohly se dostat do rukou soukromé osoby nebo firmy. Například analýza výpisu hovorů mohla sloužit k získávání informací o prezidentovi. Právě Weigl a Jakl se starají o jeho agendu. Na seznamu je až 30 jmen. Výpisy si Hudec vyžádal i u dvou podnikatelů, kteří pracují na zakázkách pro pražský magistrát. Kam měl seznam směřovat, teď zjišťuje inspekce. Rousův výpis měl ale údajně putovat do bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastní rodina Bártů, dodal v České televizi Jiří Kubík z Mladé fronty Dnes.

Petr Nečas a Vít Bárta
"Podle našich informací tam ten dopis putoval vzápětí poté, co to operátor předal policistovi. Takže zhruba den dva na to, se to objevilo v ABL."

Mladá fronta Dnes se o tom dozvěděla ze zdrojů ABL a získala i kopii těchto výpisů, z nichž je zřejmé, že s nimi pracovala detektivní divize firmy. Bývalý šéf ABL a exministr dopravy Vít Bárta jakoukoliv spojitost s Mariánem Hudcem a sledováním vlivných lidí odmítá.

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že jde o vážné zneužití policie a ministr vnitra Jan Kubice vidí pochybení na všech stupních trestního řízení. Jak řekl, obludě lochnesské příšery koukají z jezera zatím jen očička, čumáček a kousek oušek. Nechme proto inspekci, aby to vyšetřila. A mimochodem, v případu se ukázalo, že tu platí známé pořekadlo: za vším hledej ženu. Na špehování mobilů upozornila kauza ženy, kterou její muž podezíral z nevěry a ona zjistila, že jsou její výpisy v jeho počítači.