Amazon odchází z Brna

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Americká internetová firma Amazon své logistické centrum za téměř tři miliardy korun v Brně nepostaví. Ve středu to oznámil ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins. Brněnské zastupitelstvo totiž třikrát neschválilo plány na výstavbu centra. To by přitom vytvořilo na 1500 pracovních míst. Amazon odmítl i nabídku Jihomoravského kraje. Hejtman Michal Hašek navrhl, že společnost by mohla svůj sklad postavit nedaleko od původně zvažované lokality. Američané se už prý raději poohlédnou po jiných regionech ve střední Evropě.

Jan Mládek,  foto: ČTK
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD není z rozhodnutí americké firmy nadšený: „Jsem z toho samozřejmě smutný, protože jsme se snažili o to, aby se investice Amazonu v Brně povedla. Jestli je to definitivní? To záleží především na Amazonu. My jsme jim nabídli i jiné lokality v České republice, kde by se centrum mohlo postavit a kde místní zastupitelstva deklarují odhodlání se k tomu postavit pozitivním způsobem. Na rozdíl od města Brna, které třikrát hlasovalo proti tomu."

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO rozhodnutí brněnských zastupitelů nechápe: "Pro mě je to absurdní. My chceme, aby sem přišli zahraniční investoři a zaměstnali naše lidi a platili daně. Náš stát ale funguje tak, že tu máme patnáct vlád, čtrnáct krajů a jednu vládu. A není tam jednota. Zastupitelé nevím z jakých důvodů to blokují, tak to považuji za absurdní."

Důvody, proč se zastupitelé postavili proti stavbě centra Amazonu, vysvětlil starosta městské části Brno - Střed Libor Šťástka z ODS. Podle něj je krach projektu výsledkem špatné přípravy: "Je to výsledkem urputné snahy umístit Amazon do obydlené části města, tam, kde stavbu územní plán města Brna nepovoluje. A bohužel musím říct, že je to také selhání premiéra Bohuslava Sobotky, který už v roce 2000 dostal od vlády bojový úkol vyřešit dálniční napojení tohoto průmyslového areálu na blízkou dálnici D1. Ten úkol nesplnil."

Foto: ČTK
Krajský zastupitel Jihomoravského kraje Jan Vitula z TOP 09 má ale na odchod Amazonu z Brna jiný názor: „Já to považuji za promarněnou příležitost a velkou chybu radniční koalice na magistrátě v Brně. Myslím si, že je opravdu velmi špatné tímto způsobem odhánět investory. Pokud koalice tohoto investora nechtěla, měla mu to říct rovnou, a ne s ním dělat takové cavyky a tanečky. Měla hovořit na rovinu. Je velká škoda pro region, že tento investor sem nepřijde."

Druhé logistické centrum, které plánuje Amazon postavit v Dobrovízi u Prahy, podobné problémy už nemá. Amazon zahájil nábor lidí na manažerské pozice. Centrum by mělo být otevřeno v polovině roku 2015. Společnost plánuje během prvních tří let od otevření vytvořit 2000 stálých a dalších 3000 sezonních pracovních míst.