Brněnská vila Tugendhat se po rekonstrukci otevřela veřejnosti

Villa Tugendhat

Oprava slavné brněnské Vily Tugendhat je u konce. Ve středu v jednu hodinu se ozvaly slavnostní fanfáry a vila, která je zapsaná na seznam UNESCO otevřela své dveře prvním hostům

Byla mezi nimi i Zdeňka Kuchyňová. Zdeňko, jak na tebe vila působila?

"Vila Tugendhat je z ulice velice nenápadná. Její hlavní prostor se otevírá do zahrady. Vila stojí na pozemku ve čtvrti Černá Pole, který nabízel obyvatelům vily unikátní pohled na celé Brno."

Kdo ve vile bydlel a kdo ji projektoval?

Ruth Guggenheim-Tugendhat  (vlevo) a Daniela Hammer-Tugendhat
"Obyvateli vily, jak napovídá její název, byla rodina Tugendhatových, která se sem nastěhovala v roce 1930. Bydlela tu však jen 8 let a pak v obavě před nacisty emigrovala. Nejdřív do Švýcarska, pak do Venezuely. Při otevření vily byli uvítáni slavnostní hosté - dvě dcery Tugendhatových - Daniela a Rút. Obě ocenily, že se rekonstrukce vily povedla. Stavitelem vily byl architekt Ludwig Miese van der Rohe, který je považován za otce moderní architektury 20. století. Na vile Tugendhat ukázal své umění, protože je zde unikátní prosklený obytný prostor o rozloze téměř 250 metrů. To, co je moderní dnes, tedy propojení venkovního prostoru s domem, van der Rohe uplatnil už v roce 1929, kdy vilu stavěl. Unikátem jsou tam okna, dvě z oken se dají dokonce do podlahy zapustit, takže to vytváří dojem otevřeného prostoru. Dům má tři patra a každé má odlišný půdorys. Stropy pater nenesou zdi, ale jen pilíře. Originální bylo i vybavení domu - řešení koupelen, záchodů a topení, na svoji dobu nevídané. V suterénu měl svoji laboratoř i pán domu - vášnivý fotograf Fritz Tugendhat."

Jaký byl další osud vily?

"Ne příliš radostný. Za války ji zabrali Němci, byli tu vojáci a po válce zdravotnictví. Teprve v 80. letech začala vila sloužit k ubytování hostů a k reprezentaci Brna a byla podle expertů ne příliš šťastně rekonstruovaná. Přišla třeba o řadu původního vybavení. Ve vile Tugendhat se odehrála v roce 1992 i důležitá schůzka - právě tady tehdejší český a slovenský premiér Václav Klaus a Vladimír Mečiar podepsali dohodu o rozpadu československé federace."

Kdy byla vila zapsána jako památka UNESCO?

"Bylo to v roce 2001 a vila Tugendhat je jediná česká památka moderní architektury zapsaná v UNESCO. Dobře se umístila i domácí odborné anketě o nejlepší stavbu 20. století. Tady skončila na druhém místě, předběhl ji jen vysílač a hotel na Ještědu od architekta Karla Hubáčka."

Slavnostní přestřižení pásky
Jak probíhala rekonstrukce vily Tugendhat a kolik stála?

"Rekonstrukce se chystala už na přelomu století, ale výběrové řízení se kvůli protestům několik let oddalovalo. Práce na rekonstrukci začaly v roce 2010. Celkové náklady se vyšplhaly na částku přes 173 milionů korun. 85 procent z této částky bylo pokryto z fondů Evropské unie. Na celou obnovu dokonce dohlížel mezinárodní poradní sbor expertů. Autoři rekonstrukce chtěli vilu Tugendhat co nejvíc vrátit do doby, kdy tu žili původní majitelé, tedy do 30. let. Snažili se použít původní technologie. Našla se i původní půlkuhová makasarová stěna, což je panel z exotického dřeva. Ve vile ohraničoval jídelnu. Předpokládalo se, že je ztracená. K překvapení všech ji brněnský historik umění Miroslav Ambroz objevil v menze brněnské právnické fakulty. Původní dřevěný artefakt Němci za druhé světové války odvezli. Historik se však dostal k deníku německého vojáka a mezi jeho zápisky byla i zmínka o odvozu stěny. I když se vila teprve teď otevírá veřejnosti, je o ní obrovský zájem. Prohlídky je nutné si rezervovat dopředu. Na hosty tu čekají novinky jako třeba nové návštěvní trasy a to i v technickém podlaží, badatelna i prodejna odborné literatury."