Bude TOP 09 vážným konkurentem ODS?

Karel Schwarzenberg (vlevo) a předseda Strany zelených Ondřej Liška, foto: ČTK

Nově vzniklá strana TOP 09 se o víkendu chystá na ustavující sjezd. Jak se liší od své pravicové sestry, tedy ODS a kam až sahají její volební ambice - i na to se budu ptát politologa Josefa Mlejnka.

TOP 09 se definuje jako konzervativní pravicová strana. Co jiného od ní mohou voliči očekávat než od ODS?

"Hlavně mohou očekávat, že to je nový subjekt. Tvoří ho sice většinou zkušení politici nebo lidé dlouhodobě působící v politice, ale ODS je ve vážné krizi, ideově vyprázdněná, pokud jde o program, tak ta strana tápe na místě a přece jenom TOP 09 je schopná postavit atraktivnější nebo lépe řečeno lákavější kandidátku."

Je spojení Schwarzenberga s Kalouskem účelové?

"Do velké míry účelové bude. Je to i problém té strany, protože Miroslav Kalousek je politikem s problematickou minulostí, ať už jde o jeho ochotu vytvořit koalici ČSSD s podporou komunistů nebo jeho aktivity na ministerstvu obrany. Toto spojenectví může být pro stranu nebezpečné, protože může některé voliče odrazovat. Otázkou je to, jakou roli bude ve straně hrát Karel Schwarzenberg. Kdyby se ukázalo, že je jen takovou ozdobou nebo osobou do výlohy a vyplavalo to na povrch, tak to také straně uškodí."

Karel Schwarzenberg  (vlevo) a předseda Strany zelených Ondřej Liška,  foto: ČTK
Projekt TOP 09 vznikl narychlo, protože se očekávaly předčasné volby. Může tento rychlý marketingový produkt vydržet až do května?

"Může, zejména v situaci, kdy se nezmění politické prostředí. Pokud by se na scéně objevil nový politický subjekt, tak by se mohlo ukázat, že tento marketingový produkt TOP 09 už nemá palivo a dohořívá."

Jaký vidíte volební potenciál?

"Teď bude na sjezdu zvoleno vedení a to bude muset určit nějakou volební strategii. Teoreticky mohou dosáhnout až k hranici 20 %, ale pokud se jim to podaří, tak to bude velmi pravděpodobně na úkor ODS. Takže je otázka, s kým chce utvořit vládní koalici."

Očekáváte, že z tohoto hlediska vyloží TOP 09 karty na stůl a tedy řekne - jsme ochotní vytvořit vládní koalici pouze s ODS a případně lidovci, pokud se dostanou do parlamentu?

"Před volbami mohou říct něco podobného a vymezit se proti ČSSD, jako např., že s ní nikdy. Ale pokud po volbách nebude možné sestavit pravicovou koalici a do úvahy bude přicházet např. koalice ČSSD, TOPu a KDU-ČSL, tak se pro ní vedení rozhodne, protože provoz strany hodně stojí, mluví se o tom, že finanční částky, které oni uvádí, že vložili do kampaně, jsou podhodnocené. Čili do té strany někdo dává hodně peněz a ty bude chtít zpátky, což se z opozice dělá těžko. Proto si myslím, že se tato strana bude mermo mocí dostat do vlády."