Bude trumfem odchod Zemana?

Středem pozornosti pozorovatelů je přirozeně velký volební propad sociální demokracie. Nad jeho možnými hlavními příčinami se zamýšlí Zdeněk Vališ.

Sociální demokracie se podle průzkumů volebních preferencí držela od začátku roku neustále v těsném závěsu za ODS. V září se dokonce ocitla na prvním místě. Mnozí si proto zákonitě kladou otázku, kde hledat příčiny tak obrovského volebního neúspěchu v krajských a senátních volbách. Miloš Zeman vidí hlavní důvod v nízké účasti voličů. V tom je zřejmě velký kus pravdy, i když ta má pro Zemana velmi hořkou příchuť. Zatímco o voličích ODS, komunistů i lidovců se říká, že jsou velmi disciplinovaní a k volebním urnám dorazí, i kdyby měli obrazně řečeno smrt na jazyku, o sympatizantech se sociální demokracií si nikdo nemůže dělat žádné iluze. Tato strana totiž žádné pevné jádro voličů nemá.

Podle komentátora deníku Právo nemyslel Zeman léta na nic jiného, než jak dostat co nejrychleji sociální demokracii k moci, aniž by dbal o to, zda zároveň roste strana a zda pěstuje své voliče z přesvědčení. S tímto názorem budou nyní mnozí sociální demokraté určitě souhlasit. Vždyť hodně nízká účast ve volbách upravuje poněkud běžná politická pravidla. Nevítězí ten, kdo má lepší program a hodně peněz na volební kampaň, ale prostě ten, kdo má lepší voličské zázemí. Další Zemanův omyl spočívá v tom, že vsadil na výsledky své vlády jako na hlavní argument ve volební kampani. Jako vzdělaného člověka ho měla před přílišným optimismem uchránit mnohokrát potvrzená zkušenost, že ani dobře šlapající hospodářství není ještě zárukou volebního triumfu. Socialistické vlády v Maďarsku a Polsku se při posledních volbách poroučely navzdory výborné kondici tamních ekonomik. A příklad nejčerstvější - přes rekordní výkonnost amerického hospodářství nebude zřejmě příštím prezidentem dosavadní viceprezident Al Gore.

Výsledky českého hospodářství, ačkoli už nastoupilo do růstové etapy, přitom ještě nejsou natolik oslňující, aby je občané mohli případně i položit na pomyslnou misku vah. Jistou roli ve volební katastrofě sociálních demokratů mohlo sehrát rovněž partnerství s Klausovou ODS, stvrzené tzv. opoziční smlouvou. Někteří pozorovatelé dokonce pokládají opoziční smlouvu za hlavní důvod nejen odklonu voličů od Zemanovy strany, ale i nezájmu občanů o volby vůbec. Chyběla jim prý motivace. Výsledky krajských a senátních voleb jsou samozřejmě lákavou příležitostí ke spekulacím o tom, jak by mohly dopadnout parlamentní volby v roce 2002. Takové prognózování je ale dosti ošidné. Parlamentní volby jsou přece jen o něčem jiném, přinejmenším podvědomě jim většina lidí přikládá mnohem větší důležitost. Průzkumy ostatně ukazují, že krajské parlamenty i Senát považuje hodně lidí za zbytečné instituce. To bude asi také jeden z hlavních důvodů všeobecně nízké účasti ve volbách. A šéfové pravicových stran určitě také nezapomínají, že sociální demokraté mají v rukávu připraven jeden hodně silný trumf. Na jaře příštího roku totiž odejde z funkce předsedy strany Miloš Zeman! A všichni vědí, že jakýkoli jeho nástupce dodá sociální demokracii v očích velké části veřejnosti mnohem přívětivější a přijatelnější tvář.