Česká pirátská strana chystá českou obdodu WikiLeaks, pro tajné informace z Česka

Wikileaks

Už víc jak dva týdny otřásá světovou diplomacií skandál se zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší, které se objevily na serveru WikiLeaks. A zatímco je původní server zablokován a jeho správce Julian Assange byl zatčen ve Velké Británii, spustila Česká pirátská strana na svém serveru přesnou kopii WikiLeaks a chystá dokonce vlastní verzi, na které by byly publikovány obdobné dokumenty z českého prostředí. Může tím ohrozit zájmy státu? Více uslyšíte v dnešní rubrice O čem se mluví:

Zveřejnění stovek tisíc tajných depeší, které posílali američtí diplomaté na své ministerstvo, vyvolalo v nejvyšší politice sérii skandálů. Na internetu i v hlavních světových denících si tak lidé mohli přečíst, jaké slabiny mají podle amerických diplomatů hlavy států, šéfové kabinetu i lídři hlavních stran. Dozvídali se, jaké je zákulisí válečných konfliktů nebo jaké partie rozehrávají zpravodajské služby.

"Já si myslím, že to je velký problém z pohledu Spojených států, protože únik takového množství informací, které nemají sloužit k veřejným účelům, je něco poměrně bezprecedentního. Myslím, že jsme to v historii ještě nikdy nezažili,"

řekl k tomu pro Český rozhlas bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a dnes bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Andor Šándor
"Je vidět, že ten systém tam prostě dobře nefunguje. A je teď na Spojených státech, aby vlastně byly schopny přesvědčit své partnery, že ten systém znovu dostanou do pořádku. Protože jinak sdílení informací může být problematické. Abyste vy někomu poskytl informace, musíte mít především pevnou důvěru v to, že s nimi zachází tak, abyste nebyl diskriminován či nějakým způsobem prozrazen. A já si vzpomínám na dobu před vstupem do Severoatlantické aliance, kdy na nás velmi tlačili, abychom zajistili všechny prostředky, ve kterých uchováváme nebo přenášíme informace. A jsem si jist, že v České republice by k takovému masivnímu úniku informací přeci jenom asi nedošlo."

Jedním z důvodů, proč k tak rozsáhlému úniku informací podle něj došlo, bylo i to, že je sdílely až dva miliony lidí. V českých poměrech by se podle Andora Šándora nic podobného nemělo stát:

"Já si nemyslím, že náš systém, který by měl fungovat mezi administrativou, to znamená mezi jednotlivými ministerstvy, tajnými službami a úřadem vlády, by byl takto silně propojen, že by v něm protékalo takové množství informací. A v žádném případě by počet lidí, který by měl přístupová práva k jednotlivým typům informací, nebyl tak veliký."

Server WikiLeaks, který tajné depeše postupně publikoval, byl zablokován. V tu chvíli se ale po celém světě objevily další servery, které zveřejňují tzv. mirror, tedy přesnou kopii obsahu WikiLeaks. Jeden z takových serverů provozuje i Česká pirátská strana. Její zástupce Jakub Michálek vysvětluje proč:

Jakub Michálek
"My nepodporujeme konkrétně WikiLeaks. My podporujeme tu platformu jako celek. Podporujeme myšlenku, že informace by se měly zveřejňovat, a pokud se nám přihlásí nějaký podobný projekt jako WikiLeaks a bude mít problémy s tím, že na něj budou kybernetické útoky, tak se mu pokusíme pomoci. Pokusíme se uchovat jeho obsah, aby mohl být stále dostupný veřejnosti. Takže konkrétně to není tak, že bychom se ztotožnili s postojem WikiLeaks, že bychom odpovídali za informace, které WikiLeaks zveřejňuje, ale pomohli jsme mu v situaci, kdy hrozilo, že by jeho informace byly nedostupné veřejnosti. Takže jsme vytvořili přesnou kopii těch informací, která odolává různým útokům v internetu."

Jak se vůbec stavíte ke statutu důvěrných a tajných informací? Máte za to, že nemají existovat?

"Ne, takhle obecně bych to určitě neřekl. Jsou informace, které má smysl utajovat. Na druhou stranu současná ochrana utajovaných informací je nadhodnocená. To znamená, že se utajují informace, u kterých není důvod k utajení. Důvodem utajení je újma, která vznikne České republice jejich zveřejněním, to znamená, že může být ohrožen její ústavní systém, lidská práva, svobody a podobně. My si myslíme, že řada informací, které jsou připravovány na ministerstvech, nepodléhá tomuto utajení. A tyto informace jsou podstatné pro to, aby se podle nich rozhodovala veřejnost. Takže by je veřejnost měla i znát."

Jak byste postupovali v případě, že byste se dostali k podobným informacím z českého ministerstva zahraničních věcí? Zveřejnili byste je v plném rozsahu?

"Jak jsem říkal, my nechceme zveřejňovat informace, které by mohly ohrozit ústavní zájmy České republiky..."

Promiňte, umíte to ale posoudit?

"Myslím si, že to umíme posoudit. Kdybychom to neuměli posoudit, tak bych to neříkal. Máme na to naše odborníky."

To je zajímavá informace. Můžete to nějak přiblížit?

"Bohužel vám nemůžu odhalit útroby, jak funguje náš systém, protože tím bych ho samozřejmě ohrozil. Myslím si ale, že budeme velice důkladně zvažovat, Jestli ty informace pustíme. Bude tam několik lidí, kteří zajistí, že ty informace, až vyjdou, nebudou nebezpečné ve smyslu, jak jsem vysvětlil."

Vy tedy chcete podobné informace z českého prostředí zveřejnit?

"Ano, my připravujeme projekt PirateLeak, který bude zaměřen na Českou republiku. To znamená, že to bude taková mutace WikiLeaks, kam budou moci lidé, občanská sdružení i nespokojení úředníci, kteří pracují na ilegálních aktivitách, posílat dokumenty. A my je potom budeme zveřejňovat jako primární dokumenty pro novináře."

Kdy chcete tuto platformu spustit?

"Co nejdříve."

Co nejdříve znamená během dnů, týdnů, měsíců?

"Co nejdříve znamená, až vyřešíme technické potíže, se kterými zápasíme, protože samozřejmě i na náš server WikiLeaks jsou kybernetické útoky, se kterými se musíme vypořádat. A za druhé chceme vytvořit technický systém, který zaručí zdrojům anonymitu. To znamená, aby mohli ty dokumenty poslat na náš server, aniž by se báli odhalení nebo špehování v zaměstnání a podobně."

Vy ty zdroje budete vždycky znát a chránit?

"Ne, v nejlepším případě my ty zdroje nebudeme znát."

V tom případě ale taky nemůžete zcela ručit za to, že zveřejněné informace jsou opravdu adekvátní. Že to nejsou nesmysly...

"My budeme mít mechanismy, které to ošetří. Samozřejmě před tím, než to vydáme, se pokusíme dohodnout s úřady, zeptat se, jestli ty informace jsou autentické a podobně. Chceme postupovat tak, abychom toto nebezpečí pokud možno co nejvíc vyloučili."

Máme tedy čekat, že se v krátké době objeví "malý český WikiLeaks" a že si lidé budou na internetu číst o zákulisí české politiky a diplomacie? A je takové zveřejňování informací užitečné nebo dokonce správné? V malé anketě Radia Praha na to odpovídali studenti Arcibiskupského gymnázia v Praze:

- "Rozhodně mě to donutilo přemýšlet, a je to pro mne hodně rozporuplné, o tom, jestli je dobře, že jsou tyto dokumenty zveřejňované. A nakolik to pošramotí vztahy, o které se diplomati hodně snaží. Zároveň ale na druhou stranu se mi zdá dobré, že ty dokumenty jsou zveřejňované, protože myslím, že některé věci by se lidi měli dozvědět. Zároveň je to ale určitý zásah do soukromí, protože nevím, jestli by bylo příjemné, kdyby někdo zveřejňoval moje osobní dopisy."

- "Já si myslím, že je to správné a že by se to mělo zveřejňovat vždycky, protože všechno je tu moc tajné."

- "Je dobře, že se něco dozvíme, zároveň je toho ale až moc. Věci, co se vůbec neměly dostat ven, je to skoro až sprosté."