Česká republika je připravena poskytnout spojencům pomoc

Miloš Zeman

Česká republika je připravena poskytnout spojencům pomoc, o kterou ji NATO požádá. Shodla se na tom bezpečnostní rada státu. Jednání se zúčastnili premiér Miloš Zeman i předsedové obou komor parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Na bezpečnostních opatřeních v České republice se nic nemění. Zvláštní režim panuje v obou jaderných elektrárnách, které jsou připraveny k okamžitému odstavení. Česká armáda udržuje standardní ochranu svých vojenských zařízení a na základě informací od zpravodajských služeb posiluje ochranu strategických civilních objektů. Na ochraně vzdušného prostoru se kromě nadzvukových letadel MiG-21 pohotovostního systému aliance podílí i další prostředky vzdušných sil. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý však nechtěl konkrétní přesuny jednotek protivzdušné obrany komentovat. Armáda také pomáhá Spojeným státům na úrovni zpravodajských služeb. Mezi teroristy mohou být totiž lidé, kteří v bývalém Československu s podporou komunistického režimu pobývali a dostávali zbraně i finance. Premiér Miloš Zeman po jednání Rady bezpečnosti uvedl, že Česko je připraveno poskytnout spojencům pomoc. NATO však zatím nepožádalo ani o poskytnutí vzdušného prostoru pro případnou vojenskou odvetu.

"Oficiální žádost tohoto typu dosud nezazněla, takže chápejte moje prohlášení s podporou předsedů obou komor parlamentu, jako deklaraci připravenosti České republiky."

Na otázku, zda kabinet ví o nějaké neoficiální žádosti premiér odpověděl: "Bez komentáře". Dodal také, že podle informací, které má vláda k dispozici, nehrozí České republice teroristický útok. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v této souvislosti uvedl, že Česko má k dispozici jednotky připravené k použití jak v "klasické" bojové akci, tak v zásahu proti teroristům. Odmítl ale specifikovat, jak je speciální jednotka velká, nechtěl ani říci její označení. Naznačil pouze, že se jedná o vysoce profesionální útvar čítající několik stovek lidí. Tito vojáci jsou podle něj svými schopnostmi na úrovni svých amerických či britských kolegů.