Česká republika slavila vznik Československa

Foto: ČTK

Česká veřejnost si připomněla výročí vzniku samostatného československého státu. Masarykovská česko - slovenská tradice sice zanikla v roce 1993, Česká republika se s ní však i dnes identifikuje. Oslavy vyvrcholily večer na Pražském hradě, kde prezident republiky Václav Klaus pronesl projev a odměnil významné osobnosti nejvyšším státním oceněním.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Oslavy tradičně začaly už ráno u Národního památníku na Vítkově v Praze, a to za účasti prezidenta republiky, předsedů obou komor parlamentu i pamětníků. Prezident Václav Klaus se pozastavil nad malou účastí veřejnosti.

"Já bych si strašně přál, abychom tento den, kdy se zrodila naše moderní státnost, brali skutečně vážně a proto bych si přál, aby se to oslavovalo nejen na tomto místě, ale v celé naší zemi. A nevím, jak sem přitáhnout větší počet návštěvníků."

Anděla Dvořáková a armádní generál ve výslužbě Tomáš Sedláček při pietním aktu u Národního památníku v Praze na Vítkově,  foto: ČTK
Veřejnost se sešla také v panteonu Národního muzea v Praze. Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková tam prohlásila, že nikdo nemá právo znevažovat někdejší Československou republiku.

"Když vzpomenu fakt, že za její samostatnost a demokracii, která byla Československé republice dána do vínku, položilo život na 360.000 občanů této země, a to bez rozdílu politické příslušnosti, vyznání a vzdělání, tak nikdo nedostal takový mandát, aby na této skutečnosti něco měnil."

Výročí vzniku samostatného Československa v hlavním městě využili i příznivci a členové extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. Na Jungmannově náměstí pořádala mítink Strana svobodných občanů a na Malostranském náměstí se opět po roce setkali příznivci Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska, aby podpořili návrat pomníku maršála Radeckého na toto místo.

Zleva Karel Raška,  Milan Šamánek a Karel Šiktanc,  foto: ČTK
Svátek tradičně vyvrcholil ve čtvrtek večer na Pražském hradě ceremoniálem, při němž prezident Václav Klaus předal státní vyznamenání 22 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva Klaus propůjčil veteránům druhé světové války Emilu Bočkovi, Marii Ljalkové-Lastovecké a Janu Plovajkovi. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost. Další ocenění, Medaili za zásluhy, převzali mezi jinými exilový biolog Karel Raška ze Spojených států amerických, ředitel Národní galerie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc, filmová teoretička Eva Zaoralová:

Václav Klaus a Eva Zaoralová,  foto: ČTK
"Samozřejmě je to úžasné vyznamenání, vůbec jsem to nečekala. A hlavně mě strašně těší, že je to na 28. října, protože to připomíná První republiku. Moji rodiče byli mladí a hodně na tu dobu vzpomínali, takže to pro mě byl vzor. Pak přišlo čtyřicet let, které jsem zase prožívala já, tak jsem doufala, že to už teď bude lepší."

Před udílením vyznamenání prezident pronesl projev, v němž varoval před světovou globální vládou, o kterou podle něho usilují seskupení ekonomicky nejsilnějších a politicky nejvýznamnějších států světa.

"Není možné si nevšimnout, že se 'integrační' snahy politických elit největších zemí světa stále více a rychleji přesouvají ze sociálně inženýrského projektování v rámci států a kontinentů na rozměr interkontinentální, vlastně celosvětový."

Klaus také podpořil plán vlády na snížení dluhů a provedení reforem.