Letec František Fajtl: "Vnímám Řád bílého lva také jako ocenění pro kamarády, kteří padli"

František Fajtl, foto: ČTK

Při příležitosti čtvrtečního státního svátku převzalo z rukou prezidenta Václava Klause jedenadvacet osobností Řády bílého lva, Tomáše Garrigua Masaryka a Medaile za zásluhy. Nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva, dostali letec František Fajtl a výsadkář Rudolf Severin Krzák. Mezi dalšími oceněnými byli například režisér Otakar Vávra, herečka Jana Brejchová, krasobruslařka Ája Vrzáňová a desetibojař a olympijský vítěz z Atén Roman Šebrle. Podrobnosti má Lenka Jansová.

František Fajtl,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus vyzval při příležitosti udílení státních vyznamenání ve svém slavnostním projevu ke smíření s naší národní minulostí. Před stovkami pozvaných hostů ve Vladislavském sále Pražského hradu připomněl, že pokud nebudeme schopni přijímat minulost, nebudeme se umět vyrovnat ani s výzvami současnými a příštími.

"Ti, kteří komunistickému režimu za cenu nesmírných osobních obětí otevřeně vzdorovali, požívají dnes v naší zemi skutečnou a zaslouženou úctu. Právě tito lidé jsou nejvíc ze všech citliví na jakékoli zlehčování či omlouvání toho, co se u nás téměř půl století dělo."

Prezident Klaus ve čtvrtek propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka například právě účastníkovi protikomunistického odboje Otakaru Vinklářovi a generálovi a politickému vězni Tomáši Sedláčkovi. Pro dvaadevadesátiletého legendárního letce Františka Fajtla je to vůbec první vysoké české vyznamenání. Generálporučíka, který létal téměř nad všemi frontami druhé světové války a jako vůbec první Čech velel anglickým pilotům, ocenění dojalo:

"Je to velká pocta. Já to cítím tak, že je to pocta pro všechny moje kamarády, kteří padli. Život byl to nejcennější, co mohli dát za svobodu, za vlast, za demokracii. Já jsem tu chvíli, kdy lidé ve Vladislavském sále povstali a všichni mi vyjadřovali poděkování za to, že jsem bojoval za vlast, velmi prožíval. Přijímal jsem to jako poctu pro všechny moje kamarády, kteří padli, které jsem velmi dobře znal, a byl jsem prostě šťastný, že to takhle vyšlo."

Václav Klaus vyznamenal Františka Fajtla  (uprostřed),  foto: ČTK
Byl jste mnohokrát v nebezpečí života. Co bylo pro Vás nejhorší, kdy jste se bál nejvíc?

"Nejhorší bylo, když jsem musel přistát v severní Francii po souboji s německým letectvem: přistál jsem v otevřeném terénu a hořel mi letoun. Spadl jsem přímo doprostřed linií, které okupoval nepřítel. Podařilo se mi ukrýt a potom jim uniknout a vrátit se zpátky přes Španělsko do Anglie a bojovat dál."

Jaký byl Váš nejsmutnější státní svátek?

"Nejsmutnější pro mě bylo, když jsem se vrátil domů a byl jsem zavřený, poslali mě na Mírov a nechal jsem rodinu s dceruškou doma a nevěděl jsem, co se se mnou stane."

Nejvíce udělil prezident Medailí za zásluhy, a to 15. Medaile Za hrdinství letos neudělil. Medailí za zásluhy ocenil in memoriam také nejstaršího a nejdéle působícího parlamentního stenografa na světě Josefa Kocourka.