České centrum v Paříži představí model relikviáře svatého Maura

Realizátoři výstavy s ředitelem ČC v Paříži, foto: NPÚ

V Českém centru v Paříži se představí model relikviáře svatého Maura. Podle mnohých je tato výjimečná zlatnická práce co do hodnoty srovnatelná s korunovačními klenoty.

Bečov nad Teplou | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Výstava je součástí projektu Devět století společné historie, na kterém se podílí i hrad a zámek Bečov nad Teplou, kde byl relikviář objeven. Jeho vypátrání v roce 1985 se považuje za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu.

"Jeho nález v 80. letech byl detektivním dobrodružným hledáním a díky péči státního hradu Bečov se tato památka představila veřejnosti. Velice rychle, protože se jedná o skvost, který není možné z ČR vyvážet, vznikl projekt o vytvoření makety. Člověk si může na vše sáhnout, relikviář otevřít, objevit, co se skrývá uvnitř a dostat tím pádem zasvěcený výklad, kterého se může dotknout. A právě tento projekt bude prezentován v Českém centru v Paříži," uvedl ředitel centra Jiří Hnilica.

Pátrání po relikviáři připomínalo detektivku

Relikviář sv. Maura,  foto: Martina Schneibergová

Relikviář vznikl na začátku 13. století na zakázku benediktýnského kláštera v belgickém městě Florennes. Do Bečova se dostal tak, že jej roku 1838 odkoupil tehdejší majitel panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Po vydání Benešových dekretů musela rodina opustit Československo. Po relikviáři se slehla zem.

Po téměř detektivní práci byl objeven v hradní kapli. Kvůli uložení ve vlhké zemi byl ve špatném stavu. Restaurátorské práce trvaly 11 let. Teď mohou relikviář objevovat i návštěvníci Českého centra v Paříži.

Výstava v Českém centru v Paříži,  foto: NPÚ

"Výstava byla plánovaná už od minulého roku. Původně měla v Paříži končit poté, co měla být prezentována v belgickém Florennnes, protože relikviář byl původně zhotoven pro místní benediktýnský klášter. Kvůli koronaviru ten belgický projekt zůstal nerealizován a světová předpremiéra této putovní výstavy bude prezentována v Paříži na Dny kulturního dědictví."

Jak relikviář vypadá? Je to kopie 1:1?

"Ano, proto je ten dojem ideální. Jedná se o dřevěnou kopii s výraznými zlacenými prvky. Je to iluze zážitku z této středověké památky. Zlatem se alespoň vzdáleně leskne, takže návštěvník může mít příležitost vychutnat si její rozměr. V neděli bude vystavení tohoto relikviáře doplněno vystoupením souboru, který se věnuje gregoriánskému chorálu."

Bečov ukrýval i vzácnou sbírku francouzských vín

Výstup z výtvarného workshopu k výstavě,  foto: NPÚ

Výstava je součástí projektu Devět století společné historie, na kterém se podílí i hrad Bečov nad Teplou. Vedení centra se rozhodlo přesunout část výstavy i na sociální sítě.

"Devět století společné historie mapuje především historicko-kulturní význam relikviáře, hledání v 80. letech, dále dějiny hradu Bečov a především rodiny Beaufort. Hrad Bečov kromě relikviáře ukrýval do 80. let i velice vzácnou sbírku francouzských vín, což je mimochodem další téma, které si tu v Paříži zaslouží pozornost, protože pokud se tato vína podaří omladit, a pevně v to věřím, tak bychom získali neuvěřitelně zajímavou gastronomickou kulturní památku pro ČR," dodal pro Radio Praha International ředitel Českého centra v Paříži Jiří Hnilica.

Dvojjazyčná česko-francouzská výstava se postupně objeví kromě Paříže i v belgickém Namuru, Evropském parlamentu v Bruselu a v rodišti relikviáře ve Florennes v září příštího roku. Slavnostní zakončení putovního projektu bude v Bečově nad Teplou.

Svatý Maurus byl křesťanský kazatel, zakladatel benediktinského kláštera ve Francii. Působil v Remeši na severovýchodě země. Měl prý, podobně jako jeho učitel svatý Benedikt, dar uzdravovat nemocné.