České domácnosti si v prvním roce epidemie polepšily. Jejich příjmy rostly

České domácnosti si i přes první koronavirovou vlnu v roce 2020 příjmově polepšily. A to hlavně díky penězům od státu. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu. Podle něj ubylo i lidí v příjmové chudobě, a to zhruba o sto tisíc. Bylo jich kolem 900 tisíc.

Jiří Pekárek | Foto:  Česká televize

Příjmy nerostly všem českým domácnostem rovnoměrně. Nejrychleji rostly podle Českého statistického úřadu domácnostem seniorů nad 65 let. Stejně jako u nich, tak i u ostatních se však kvůli koronaviru měnila oblast, odkud domácnosti peníze čerpaly.

Podle Jiřího Pekárka z Českého statistického úřadu předloni klesal podíl příjmů z práce a dalších činností. O vyšší příjem se tak postarala hlavně zvýšená rodičovská, ošetřovné kvůli zavřeným školám či takzvané rouškovné, tedy příspěvek 5 tisíc korun pro důchodce a důchodkyně.

„Je zcela zřejmé, že na růstu příjmů se z pohledu zdrojů nejvíc podílely sociální příjmy, které meziročně vzrostly téměř o jednu čtvrtinu,“ přiblížil Pekárek.

Ilustrační foto: Olgierd  (dogs,  gear,  equipment,  etc.,  CC-only),  Flickr,  CC BY 2.0

Předloni mírně přibylo domácností, které uvedly, že snadno či velmi snadno vycházejí s penězi. Naopak ubylo těch, které měly problém s příjmem vystačit. Podle dat ČSÚ byl průměrný čistý příjem v domácnosti za rok zhruba 220 tisíc korun na osobu. To je o skoro o 10 a půl tisíce korun víc než v roce 2019.

„V rodinách s dětmi však rostly v roce 2020 příjmy pomaleji než v domácnostech jednotlivců, seniorů 65 plus. Můžeme tedy říci, že poraženými pandemie byly neúplné rodiny s dětmi,“ konstatovala Simona Měřinská ze statistického úřadu.

Lidí v příjmové chudobě ubylo

Ilustrační foto: Towfiqu barbhuiya,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

V roce 2020 se zvedla také peněžní hranice, od které se odvozuje výpočet ukazatele míry ohrožení příjmovou chudobou. Člověku hrozí, pokud nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Příjmová chudoba se liší podle jednotlivých typů domácností.

„Pro jednotlivce činila 14 055 korun, u rodičů se dvěma menšími dětmi se jednalo o částku 29 515 korun na domácnost za měsíc,“ uvedl statistický úřad. V roce 2020 lidí v příjmové chudobě ubylo zhruba o 100 tisíc. Bylo jich tak celkem kolem 900 tisíc.

Životní podmínky v domácnostech zjišťují statistici každoročně. Loni v první polovině roku se ptali asi jedenácti a půl tisíce domácností. Zvláštní část šetření byla věnována zdraví dětí, jejich materiálním a sociálním podmínkám a péči o ně.

Simona Měřínská | Foto:  ČT24

Celkem 8 z 10 respondentů hodnotilo zdravotní stav dětí do 16 let jako velmi dobrý, na což neměla vliv ani epidemická situace. Pouze necelá 4 procenta českých rodin nedokáže svým dětem financovat týdenní prázdniny, dovolenou či tábor.

„Pokud rodiče netráví s dětmi dostatečné množství času, mohou za to většinou pracovní povinnosti. Plných 96 procent žen se věnuje dětem aktivně každý den, ale každý desátý muž přiznal, že se svým dítětem či dětmi tráví aktivně čas zhruba jen jednou týdně,“ dodala Měřinská.