Česko budou asi chránit vypůjčené stíhačky

Ministr obrany Miroslav Kostelka, foto: ČTK

Český vzdušný prostor budou hlídat vypůjčené starší stíhačky. Tento návrh schválila ve středu vláda. Její jednání sledoval Josef Kubeczka.

Dosluhující Migy 21 by měly v příštích pěti letech nahradit použité nadzvukové letouny. Ministr obrany Miroslav Kostelka má teď oslovit devět aliančních států, které by měly české armádě nabídnou pronájem, prodej anebo leasing stíhaček. Do 30. listopadu se potom vláda rozhodne, které nabídce dá přednost.

"Podle našich předběžných výpočtů budeme moci vyčleňovat na takovýto způsob pořízení letounů zhruba do 1,5 miliardy ročně, ale částečně včetně provozu s tím, že jakýkoliv způsob pořízení je pro nás možný - ať leasing, nebo nákup za zbytkovou cenu, nebo propůjčení. Bude to všechno stanoveno v kritériích, kterými jsou cena plus interoperabilita v rámci NATO."

...říká ministr Kostelka. O půjčce už Česko jedná s Velkou Británií. Podobné rozhovory chystá i s vládami Spojených států, Německa, Nizozemí, Belgie, Švédska, Francie a Kanady.

Ministr Kostelka ale tvrdí, že jde o přechodné řešení. Bude pak záležet na možnostech státní pokladny, jestli kolem roku 2010 bude mít česká armáda zcela nová nadzvuková letadla:

Ministr obrany Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
"Počítáme s pořízením takto dvanácti bojových a dvou cvičných letounů s tím, že pokud pak bude odsouhlasena ta komerční varianta, stejným způsobem nejprve dvanáct plus dva, nakonec dvacet plus čtyři cvičné letouny. To je ale horizont roku 2009 a dále."

Ať už si vláda letadla pro obranu našeho vzdušného prostoru půjčí, nebo je koupí, je důležité, aby byla kvalitní. To je názor velitele vzdušných sil Jana Vachka. Vysvětlil nám také, kolik letounů potřebuje armáda získat:

"Skutečně to minimum je jedna letka. Pro laiky - jedna letka je počet zhruba 14 až 18 letounů. Jde o to, že ty letouny se musí střídat. Ve službách mají určité předepsané práce, pak něco jako garanční prohlídky, my víme, kolik letounů musíme využívat pro obranu vzdušného prostoru. Když dvojice odstartuje, musí ji vzápětí nahradit další dvojice, která je připravena ke vzletu. Z těchto výpočtů nám tedy vychází minimálně jedna letka. Já věřím tomu, že naše reprezentace zajistí takové letouny, které jsou schopné po řadu let plnit tyto úkoly protivzdušné obrany."

České letectvo má nyní osm provozuschopných a modernizovaných stíhaček MiG-21, které jsou sice dostatečně rychlé, ale mají zastaralou výzbroj, palubní systémy a omezenou možnost zásahu. Navíc budou v roce 2005 z výzbroje armády vyřazeny. Piloti disponují i 71 podzvukovými bitevníky L-159 s moderním vybavením a schopností nést moderní zbraňové systémy. Na nákup těchto zbraní ale zatím nejsou peníze. L-159 je navíc pomalejší než stíhačky. Do systému protivzdušné obrany NATO Česko potřebuje čtyři stíhačky. Nákup zcela nových stíhaček by stál Česko několik desítek miliard korun.