Česko na talíři: Klobásy a taliány

Dnes vás pozveme na klobásky. Grilovaná klobása s hořčicí je pochoutka. Navíc česká hořčice je unikát. Je jemná a přitom lehce nakyslá. Hodí se ke klobáskám všeho druhu. Klobás máme nepřeberné množství druhů. I rodiny mají své preferované klobásky, které dělávají třeba ve své udírně. Z Itálie možná znáte klobásku salsiccia. My máme podobnou a říkáme jí talián. Je to taková slovní hříčka, protože talián je lidové pojmenování pro Itala. A má to své odůvodnění. Tuhle klobásu totiž v polovině 19. století vůbec poprvé v Praze na Starém městě připravil jeden italský uzenář.

Autoři: Patrik Rozehnal , Barbora Navrátilová
klíčová slova:

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?