Česko-německá smlouva zvýhodní výpočet důchodů a placení ošetření

Vladimír Špidla

O svůj důchod nepřijdou Češi pracující v Německu. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a státní tajemnice německého ministerstva práce Ulrike Mascherová totiž v pátek podepsali v Praze česko-německou smlouvu o sociálním zabezpečení. Dohoda zvýhodňuje výpočet a výplatu důchodu českých a německých občanů, kteří pracovali v druhé zemi, a upravuje poskytování nezbytné základní zdravotní péče. Mezistátní smlouva také obsahuje nařízení, které zaručuje výplatu penze v jednotné evropské měně, za dobu po kterou ve Spolkové republice občané České republiky pracovali. Připravila Eva Petržílková.

Koho se uvedené změny týkají objasnil vicepremiér Vladimír Špidla:

"Výplata důchodů se bude týkat podle této smlouvy těch důchodů, které vzniknou po úplné ratifikaci. Čili časy se započítávají, ale důchody, které byly vypočítány předem a už jsou teď vypláceny se nebudou podle této smlouvy měnit."

Výjimkou podle Vladimíra Špidly jsou penze, které byly v minulosti vypočítány českým občanům v Německu a byly jim jako cizincům kráceny. Toto zvýhodnění se týká zhruba 600 lidí. Na základě dohody bude také vyplácena penze při pobytu důchodce ve druhém státě. Smlouva také zaručuje, že zaměstnanci pracující v druhé zemi nebudou zatíženi placením dvojího pojištění.

Němcům cestujícím do Čech za prací nebo na dovolenou bude poskytnuta neodkladná zdravotní péče, kterou uhradí česká zdravotní pojišťovna. Platbu jí poté proplatí německá pojišťovna. Stejné opatření bude platit i pro české občany, kteří onemocní v Německu. Smlouvu občané obou zemí vetšinou uvítali. O názor jsem požádala kolegyni z německé redakce Radia Praha Silju Schultheis:

"Pro mě byla docela dobrá zpráva, že dokonce existuje nějaká dohoda, protože já si myslím, že mezi Německem a Českou republikou existuje dodnes příliš byrokracie. Mě to moc vadí, že prostě lidi v Německu například žáci nebo učitelé, kteří by chtěli jet do České republiky s žáky, že to je tak pro ně těžký kvůli tý byrokracii. A vždycky ten argument je: "Jo, rádi bychom jeli do Čech, ale tam je tolik problémů, protože neexistuje příslušná dohoda." A teď, když existuje, tak si myslím, že obzvlášt v těch příhraničních regionech je moc dobrý pro ty školy."

Ratifikace smlouvy v parlamentech obou zemí je očekávána začátkem příštího roku. Stejná pravidla platí pro Čechy pracující v Rakousku, Francii a Lucembursku. V jednání jsou však také další státy.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio