Česko očekává kritiku z Bruselu

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Zásadní kritiku z Bruselu za příliš velký deficit veřejných financí očekává ministr financí Miroslav Kalousek. Praha se totiž dobrovolně zavázala, že schodek nebude letos vyšší než 3,3 desetiny procenta hrubého domácího produktu. Jenže deficit bude asi 4 procenta, a to spolu s dalšími problémy znamená, že česká vláda neplní kritéria pro přijetí eura.

Miroslav Kalousek
Evropská komise zanedlouho projedná český konvergenční program, který je jakýmsi plánem na cestě České republiky k přijetí eura. Již nyní je přitom téměř jisté, že Evropská komise a poté i ministři financí Evropské unie vyjádří znepokojení nad rozpočtovým schodkem, který by měl letos činit čtyři procenta hrubého domácího produktu oproti deklarovaným 3,3 procenta. I proto si ministr Kalousek myslí, že kritika ze strany Bruselu je oprávněná:

"Kdyby kritika nezazněla, tak bych byl asi nejpřekvapenější člověk na světě. Myslím si, že se dá očekávat velmi zásadní kritika a velmi oprávněná kritika."

Podle ministra Kalouska pro nadměrný schodek českých veřejných financí neexistuje žádná omluva. "Je to politika, pro kterou v době slušného ekonomického růstu neexistuje žádné jiné zdůvodnění než nezodpovědnost," dodal šéf českých financí.

Na velký schodek poukazuje i jarní hospodářská prognóza Evropské unie, která snížila odhad růstu českého HDP pro letošní rok na 4,9 procenta. Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek k tomu dodává:

Foto: Evropská komise
"Vadou na kráse toho jinak pozitivního obrázku české ekonomiky v očích Evropské unie je výhled hospodaření státu. Odhadovaný schodek veřejných financí pro letošní rok znamená druhou nejvyšší hodnotu celé Evropské unie hned po Maďarsku."

Ministr Kalousek se během jednání ministrů financí Evropské unie v Bruselu nechal slyšet, že pokud Poslanecká sněmovna schválí reformu veřejných financí, sestaví rozpočet, který bude kritériím unie vyhovovat. Na hlasování poslanců bude záviset zřejmě nejen osud celé vlády, ale i Kalouskovo červencové vystoupení v Bruselu.

"Projdou-li, bude možné předložit návrh rozpočtu s deficitem do tří procent, neprojdou-li, možné to nebude. To znamená, že já už při projednávání konvergenčního programu, tedy 7. července, buď oznámím, že v Parlamentu je politická vůle k výraznému snížení deficitu, anebo jako ministr v demisi oznámím, že ta vůle tady zřejmě není."

Další vývoj rozpočtových schodků také odhalí, kdy Česko bude připraveno na přijetí společné evropské měny. Vláda se zatím vyhýbá stanovení jakéhokoliv závazného data, na rozdíl od bývalého sociálnědemokratického kabinetu, jehož termín v roce 2010 se ale ukázal jako nerealistický. Všeobecně se však počítá s 1. lednem 2012. Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že toto datum bude pravděpodobně uvedeno i v dokumentu, který představí v srpnu a jenž by měl být strategií České republiky pro přijetí eura.