Česko podporuje tureckou žádost o ochranu

Foto: ČTK

Česká vláda se v pokračujících rozepřích uvnitř Severoatlantické aliance postavila na stranu USA. Česko podporuje tureckou žádost o ochranu. Turecko se cítí být ohroženo případným iráckým útokem. Premiér Vladimír Špidla navíc vyjádřil nesouhlas s postoji Francie, Německa a Belgie, které blokují poskytnutí obranných jednotek Turecku. Více Podrobností má Jaromír Marek.

Premiér Vladimír Špidla,  Foto: ČTK
Požadavek Turecka je oprávněný, míní česká vláda. Premiér Vladimír Špidla k tomu říká.

"V případě podpory Turecka je vláda jednoznačně přesvědčena o tom, že Turecko má nárok na solidaritu a náš velvyslanec v NATO dostal pokyn, aby tímto způsobem postupoval a aby toto stanovisko sděloval naprosto důrazně."

Ve stejném duchu vystoupil ve čtvrtek v Paříži i český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zopakoval, že každý členský stát právo na to, aby požádal spojence o spuštění procedury příprav preventivních opatření, pokud se cítí ohrožen. A má dostat pozitivní odpověď, byť se může diskutovat o míře spuštění toho procesu, míní Svoboda. Premiér Špidla k tomu dodává.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda ve Francii,  Foto: ČTK
"Podle článku 4 Washingtonské dohody Turecko požádalo o konzultace. Ty konzultace, pokud budou zahájeny, tak by se týkaly poskytnutí letounů včasné výstrahy, protivzdušných systémů Patriot a kapacity pro ochranu před zbraněmi hromadného ničení. Či-li jsme přesvědčeni o tom, že Turecko, jakožto člen NATO, požádalo-li o tuto podporu, považujeme za správné, aby mu byla poskytnuta a k tomu nasadíme svou diplomacii a váhu ČR."

Špidla také připustil možnost, že Česko Turecku poskytne protichemickou jednotku, její experti jsou už od loňského jara na základně v Kuvajtu.

Foto: ČTK
"Sněmovna rozšířila působení naší chemické jednotky v rámci operace Trvalá svoboda i o Turecko. Čili za jistých okolností, ale opravdu velmi jistých a dosud nediskutovaných, by tato věc mohla být zvažována."

Premiér vyloučil, že by vládu ke středečnímu rozhodnutí přiměly dohody s ostatními členy NATO. "Náš postoj jsme nekonzultovali. V NATO je určité napětí a my jsme se museli rozhodnout,"říká premiér Špidla a dodává, že případná česká účast ve válce proti Iráku je stále podmíněna novou rezolucí Rady bezpečnosti OSN.