Česko v komentáři

Petr Nováček

Třetí pokus zvolit nového českého prezidenta proběhne poslední únorový den. Předchozí dvě volby však byly neúspěšné, což v mnohém rozhýbalo dění uvnitř jednotlivých parlamentních stran. Před týdnem Josef Kubeczka pozval do studia komentátora Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petra Nováčka, aby se spolu podívali, tak říkajíc, do kuchyně stran vládní koalice. Dnes se ve stejném složení zaměří na zbývající dvě parlamentní strany.

Občanská demokratická strana se zdá být jednotná, stojí si za svým kandidátem Václavem Klausem a nové vedení strany jakoby se postupně usazovalo. Máte jiné signály?

"Ta strana určitě jednotná je. Stojí za Václavem Klausem a já si myslím, že bude mít ještě příležitost za ním stát. Přímá volba prezidenta, kdyby na ní mělo dojít a ono na ní zřejmě dojde, protože to jinak nepůjde, je záležitost dost náročná agitačně, ale také finančně, pro každou stranu, která chce svého kandidáta vážně podporovat. Když vezmeme v úvahu, že při poslední druhé volbě prezidenta republiky v parlamentu chybělo Václavu Klausovi jen čtrnáct hlasů, tak předpokládám, a ono se to už také děje, že občanští demokraté vyvinou aktivitu, protože je snazší pokusit se přemluvit ještě těch čtrnáct, patnáct zákonodárců, kteří by dokázali zvrhnout poměr sil ve prospěch Václava Klause v parlamentu než vynaložit patnáct, dvacet, pětadvacet milionů korun na předvolební agitaci pro Václava Klause."

A zbývají komunisté. Právě oni měli být příslovečným jazýčkem na váhách při volbě nového prezidenta a vytěžit z toho určitý politický kapitál. Nestalo se. Myslíte si, že to může mít vliv na případnou změnu v čele Komunistické strany Čech a Moravy? Hovoří se o tom, že by měl dosavadního předsedu Miroslava Grebeníčka nahradit Miloslav Ransdorf.

"Navážu na to, co jsem už řekl. V třetí volbě prezidenta v parlamentu šance komunistů zasahovat do české politiky významně tu stále jsou. Mají 41 poslanců a 3 senátory, dohromady 44 hlasů, jež se v třetím kole volby prezidenta sčítají a to je při dnešním poměru sil v parlamentu významná síla. Mají tedy co nabídnou do 'obchodování' o tom, kdo bude či nebude příštím prezidentem, jestliže o tom bude rozhodovat parlament.

Miroslav Grebeníček
Pokud jde o druhou část vaši otázky, v komunistické straně se cosi děje. To je strana, jejíž 60 procent členů je ve věku nad sedmdesát let, jak to sdělil jeden z jejich místopředsedů. Komunisté si nemohou dovolit tuto část své členské základny, a podobně to bude jistě i s voličskou klientelou, opustit. Oni ty přesuny k mladší klientele musí dělat opatrně. Takoví lidé, jako místopředsedové Miloslav Ransdorf nebo Jiří Dolejš, to je bývalý zaměstnanec Prognostického ústavu profesora Valtra Komárka, jsou lidé, kterým podle mě patří budoucnost v té straně. Tím nechci říct, že to nejsou komunisté, ale jsou to reformovaní komunisté, kteří si dovedou představit tvář a úlohu komunistické strany, podle mého soudu, zřetelněji než jak se KSČM projevuje pod vedením pana Grebeníčka."

Josef Kubeczka měl u mikrofonu komentátora Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petra Nováčka.