Česko vysílá do afghánské provincie Lógar rekonstrukční tým

Foto: ČTK

Česko vyslalo do afghánské provincie Lógar první část vlastního provinčního týmu, který by měl zabezpečovat rozvoj regionu. Působit by tu měl zhruba tři roky. Cílem Čechů bude přispět k tomu, aby země směřovala k právnímu státu a nepropadla se opět do chaosu. Jak vůbec vypadá provincie, kam naši vojáci jedou?

Příslušníci provinčního týmu české armády při odletu do Lógaru,  foto: ČTK
Provincie Lógar má přibližně velikost Pardubického kraje a žije v ní asi 350 tisíc lidí. Je to zemědělská oblast, pěstuje se tu převážně zelenina, ovoce, obilí a chová dobytek. Česko je po Litvě a Maďarsku třetí novou členskou zemí NATO, která má mít vlastní rekonstrukční tým. Není to klasická bojová mise, ale pomoc obyčejnému obyvatelstvu. První skupina vojáků už odletěla, říká mluvčí kontingentu Sabina Introvičová:

"Úkolem tohoto kontingentu je především podpora afghánské vládě při zabezpečení stabilního prostředí při rozvoji provincie. Tým se skládá z vojáků, kterých je asi 200 a z 10 civilistů, odborníků na různé profese. Jsou tam odborníci na zemědělství, geologii, vzdělání a podobně. Především je třeba zjistit, o co mají v Afghánistánu zájem."

Vojáci by měli zajistit právě bezpečnost civilních expertů. Ti odletí do Afghánistánu v březnu. Podle velitele kontingentu Ivo Střechy se bezpečnostní situace v jednotlivých okresech provincie liší. Některé části nemají koaliční jednotky pod kontrolou. Rekonstrukční projekty může komplikovat i špatná infrastruktura nebo nedostatek elektřiny.

Česká republika uvažuje také o tom, že v Afghánistánu nasadí své vojáky i do bojových oblastí, a pomůže tak Nizozemcům, kteří tam působí. Řekl to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Pokud se nám opravdu podaří dát Lógar do pořádku a bude to bezvadně fungovat, tak uvažujeme o tom, že bychom snad Holanďanům pomohli. To není americký nátlak, dokonce kdyby byl nátlak, tak by mě to odradilo. Holandsko, které je jenom nepatrně větší než my, tam opravdu dělá mnoho a tudíž bychom jim měli trochu pomoci, protože oni to mají také těžké."

Lidé v Česku jsou podle Schwarzenberga připraveni na to, že jejich armáda bude vysílána přímo do bojových misí. Vysvětlil také, proč jsme odmítli účast na mírové misi Evropské unie v Čadu a Středoafrické republice. Česká armáda se podle ministra soustřeďuje na to, co se naučila a co dokáže - na nasazení v Kosovu a v Afghánistánu. Snahu být u všeho považuje Schwarzenberg za falešnou politiku. Každá země musí dělat jen to, co je v rámci jejích možností.

V rozhovoru pro západoněmecký regionální list také kritizoval evropské členy NATO kvůli jejich neochotě poskytnout alianci bojové jednotky. Zdůraznil, že relativně malá Česká republika svou přítomnost v Afghánistánu posiluje. Schwarzenberg se tak připojil k výzvě amerického ministra obrany Roberta Gatese, který na víkendové bezpečnostní konferenci v Mnichově dokonce varoval před rozpadem Severoatlantické aliance, pokud se některé evropské státy nebudou více vojensky angažovat. Gates tak narážel tak na neochotu Německa, Francie, Itálie, Španělska nebo Turecka zvýšit počet svých vojáků v Afghánistánu a přesunout je na neklidný jih země, kde radikální hnutí Taliban klade největší odpor.