Český film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat vyšel při udílení oscarů naprázdno, ale už samotná nominace je velkým úspěchem

Jan Hrebejk

V Los Angeles skončilo udílení Oscarů. Své želízko v ohni tu měla i Česká republika a to snímek režiséra Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Stal se jedním z pětice filmů, který členové americké filmové akademie vybrali do soutěže o nejlepší neanglicky mluvené dílo. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Jan Hrebejk
I když se Jan Hřebejk vrátí domů bez zlaté sošky, už samotná nominace mezi pět zahraničních snímků je velikým úspěchem českého filmu. Cenu v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film získal tchajwanský snímek Tygr a drak. Jeho režisér Ang Lee se českému kolegovi přiznal, že se filmovému řemeslu učil od českého kameramana Bedřicha Baťka. Batěk stál v polovině šedesátých letech za kamerou při natáčení jednoho z nejvýznamnějších českých filmů Markéta Lazarová. Udílení oscarů pozorně sledoval společně celý štáb Hřebejkova filmu. Dlouhá noc začala za účasti zhruba dvou set lidí. Do ranního finiše jich vydrželo na osmdesát. I když nakonec Hřebejk pro sošku pozlaceného atleta nevykročil, jeho konkurentovi uznale zatleskali. Herec a moderátor Jiří Macháček za všechny režisérovi vzkázal: "Přesto si vyhrál!" Také podle koproducenta Pavla Borovana z České televize jde o velký úspěch. Válečná tragikomedie Musíme si pomáhat vypráví o situaci Židů vnímané očima dvou malých dětí. Jak uvedl Jan Hřebejk, na chvilku propadl naději, že by mohl zvítězit jeho snímek. Čeští filmaři byli totiž jediní z nominovaných, na které mířila kamera. Ta ovšem po ohlášení vítěze rychle odbočila," řekl Hřebejk se smíchem a s vírou, že to nebylo poslední oscarové klání. Nyní se totiž dostává do popředí nová generace filmařů, kteří dokáží zaujmout i ve světě, což potvrdil i filmový producent, bývalý ředitel studia Barrandov, Václav Marhoul. Česká kinematografie slavila oskarový úspěch už třikrát. V roce 1967 to byly Menzelovy Ostře sledované vlaky, poté Obchod na korze a před čtyřmi lety Svěrákův Kolja.