Český film "Musíme si pomáhat" režiséra Jana Hřebejka byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční snímek

J.Hrebejk

Český film Musíme si pomáhat režiséra Jana Hřebejka byl nominován na cenu americké filmové akademie - Oscara. O něj bude Hřebejkův film v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film soupeřit s dalšími snímky z Mexika, Tchaj-wanu, Belgie a Francie. Do této kategorie bylo původně přihlášeno rekordních 46 zahraničních snímků. Více už Eva Petržílková:

J.Hrebejk
Pět let poté, co se z oscarové nominace za snímek "Kolja" radoval jeho kamarád Jan Svěrák, zažil v úterý obdobný pocit třiatřicetiletý český režisér Jan Hřebejk. Jak řekl krátce po oznámení nominace svého filmu Musíme si pomáhat, je to velká radost pro celou českou kinematografii a zároveň satisfakce pro všechny, kteří se na vzniku tohoto snímku podíleli. Podle něj totiž nebylo mnoho těch, kteří filmu věřili. Nominaci přitom pokládá Jan Hřebejk za svůj největší dosavadní životní profesionální úspěch. Zatím ale neví, kdo pojede na slavnostní předání cen. Film "Musíme si pomáhat" prezentovali tvůrci v roce 1999 na festivalu v Los Angeles. Na základě hrubého sestřihu tehdy delegoval významný americký filmový časopis Variety Jana Hřebejka mezi desítku nejzajímavějších mladých režisérů z celého světa pro rok 2000. Dramatický příběh nominovaného filmu scenáristy Petra Jarchovského se odehrává v době druhé světové války na českém maloměstě okupovaném Němci. Hrdina filmu v podání herce Bolka Polívky poskytne ve svém bytě úkryt židovskému uprchlíkovi. A pak už se rozbíhá hra o lidské slušnosti, hrdinství, zbabělosti a odpuštění. Před kamerou Jana Malíře se objevili například slovenští herci Anna Šišková a Martin Huba. V menších rolích se představili také Simona Stašová, Jiří Kodet a Jiří Pecha. Mezi dalšími tvůrci byli například architekt Milan Býček a kostýmní návrhářka Katarína Hollá. Hudbu zkomponoval Aleš Březina.

Dodejme, že cena americké Akademie filmových umění a věd se uděluje od roku 1928, kategorie nejlepšího neanglicky mluveného filmu vznikla v roce 1954. Prvním československým snímkem oceněným Oscarem byl v roce 1966 Obchod na korze dvojice Ján Kádár a Elmar Klos. O dva roky později potvrdil silnou pozici československé kinematografie 60. let režisér Jiří Menzel, když pozlacenou sošku získal jeho film Ostře sledované vlaky. Jan Svěrák pak před čtyřmi lety získal prvního českého Oscara za film Kolja. Už jako americký režisér získal dva Oscary Miloš Forman, v roce 1976 za film Přelet nad kukaččím hnízdem a v roce 1985 za snímek Amadeus. Z českých filmových tvůrců získali za Amadea cenu akademie také kameraman Miroslav Ondříček, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a scénický výtvarník Karel Černý. Prvním oceněným Čechem byl už v roce 1949 dvanáctiletý Ivan Jandl, který získal speciální cenu za dětský herecký výkon za hlavní roli ve snímku Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna.

Pozlacené sošky Oscarů budou letos předány vítězům na slavnostním vyhlášení 25. března v Los Angeles.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio