Český rozhlas je nedílnou součástí našeho bytí

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík

Máme za sebou Silvestrovské oslavy a to je chvíle, kdy si hodně lidí dává různá předsevzetí, klade si před sebe cíle. Ty, co se rozhlasu týče, si položil před sebe už v roce 1999, kdy nastoupil do funkce, také generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Nakolik se mu je podle jeho mínění podařilo splnit?

Máme za sebou Silvestrovské oslavy a to je chvíle, kdy si hodně lidí dává různá předsevzetí, klade si před sebe cíle. Ty, co se rozhlasu týče, si položil před sebe už v roce 1999, kdy nastoupil do funkce, také generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Nakolik se mu je podle jeho mínění podařilo splnit?

"Určitě se leccos podařilo. Současně hned prosím, aby to nevyznělo pyšně, že si přisvojuji hodnotit sám sebe. Tak to rozhodně není. Ale přece jenom se mi zdá, že to, co jsem si vytknul úplně na počátku, to jsou mezilidské vztahy, že je zde v rozhlase dobře. Myslím si, ano poněkud neskromně, že to, co jsem si předsevzal, že ty mezilidské vztahy se posunuly k dobrému."

Václav Kasík zdůrazňuje, že hlavním úkolem Českého rozhlasu je vzdělávat a informovat. Jak si tedy stojí rozhlas v tomto ohledu v porovnání s Českou televizí či stále všudypřítomnějším internetem?

"Já jsem přesvědčen, že Český rozhlas a rozhlasy vůbec, jsou neodmyslitelnou součástí našeho bytí. Když dochází k jakýmkoli krizovým situacím, tak vidíte všude, jak třeba na plotě visí tranzistorový přijímač a z něj informuje posluchače moderátor. To rádio je skutečně všudypřítomné. Internet má bezesporu svůj obrovský význam, ale ne všude je možné ho užívat a televize zase váže oko, což je úplně jiný druh vnímání."

Český rozhlas v loňském roce oslavil 80. výročí své existence. S touto velice významnou událostí v rozhlasovém i společenském životě byla samozřejmě spojena řada akcí. Co na oslavách zaujalo generálního ředitele Václava Kasíka?

"Osmdesát let hovoří samo o sobě. Zvláště, když si uvědomíte, že jsme byli vlastně druzí v Evropě, před námi byla jenom BBC. Na kontinentě jsme byli první, kdo začal pravidelně vysílat. Tak to je samozřejmě věc, která těší. My jsme ty oslavy výročí dali pocítit. Ale my jsme nejen slavili. My jsme především připomínali, že Český rozhlas je tady. Mně osobně se hodně líbily oslavy, které proběhly přímo u památníku v Praze-Kbelích, na místě, kde stával onen proslulý stan. Prožíval jsem také intenzivně slavnostní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu. A líbily se mi rovněž ty různé lidové veselice, pořádané u příležitosti rozhlasového výročí."

Jenom z minulosti, z podstaty, se ale nedá žít. Je třeba držet krok s dobou a některé věci i dohánět. A to je třeba i digitální vysílání, o kterém se nyní hodně mluví. Loni na podzim Český rozhlas už několik týdnů takto experimentálně vysílal. Byl to takový dárek k 80. výročí rozhlasu. Jak vidí Václav Kasík budoucnost?

"Digitální technologie, to je cosi převratného. Bohužel, budeme muset na naše přístroje doma zapomenout a pořídit si k tomu účelu nové. Ale já cítím spokojenost, že Český rozhlas je na tento převrat připraven, což dokázal fakt, že jsme už experimentálně začali."

V letošním roce nás čeká rok hudby i rok sportu. Poznamená tento fakt nějak vysílání Českého rozhlasu?

"Jistě! My se pochopitelně těšíme na olympiádu, těšíme se na Mistrovství Evropy v kopané, na rok hudby, ten začíná už za pár dní 7.ledna a v něm si připomeneme výročí úmrtí Antonína Dvořáka. To všechno budou věci, kterým se bude Český rozhlas věnovat pilně, rychle a kvalitně."

V letošním roce se také čeká na rozhodnutí parlamentu v jedné záležitosti, která je zatím ve stádiu jakéhosi návrhu, a to je možné spojení dvou veřejnoprávních médií Českého rozhlasu a České televize. Jak se k tomuto nápadu staví Václav Kasík?

"Já si myslím, že je to předčasná úvaha. Stačí se dívat kolem sebe. Je hodně zemí, kde tomu tak není, v některých to spojení veřejnoprávních médií existuje, pak jsou země, kde jsou spojená média a chtějí tam oddělit rádio od televize. Na to prostě není jednotný názor. U nás by to v dohledné době nebylo rozumné."

Každopádně ale bude mít Český rozhlas v tomto roce dosti komplikovaný život. Respektive, budou ho mít jeho zaměstnanci. Známou budovu rozhlasu na pražských Vinohradech čeká druhá fáze rekonstrukce. Tou první bylo vybudování nového studiového domu. To se podařilo k všeobecné spokojenosti. Z nových studií také vysíláme i do zahraničí. Co tedy bude znamenat ta druhá fáze?

"Posluchače nesmí ovlivnit vůbec. To nepřipustíme. Mluvím v množném čísle, protože to je věc nás všech. Rekonstrukce to bude mohutná, protože do historického domu na Vinohradské ulici se v uplynulých padesáti letech nemohlo investovat, nemohlo se tam ukládat mnoho věcí a zařízení nezbytných pro fungování moderního rozhlasu. V domě je stále hodně studií a rekonstrukce by do nich přenášela zvuky řemeslnických prací. Ale tím, že už máme nový studiový dům, který je oddělen a izolován od historické budovy, můžeme naprosto bez problémů fungovat paralelně. Tím chci říci, že budeme vysílat tak, že posluchač vůbec nic nepozná. Pouze my, většina zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří sídlíme ve staré budově se prostě budeme muset sžít s řemeslníky a sbíječkami. Ten dům je zkrátka nutné renovovat a opravit. Mimochodem, celková rekonstrukce bude stát pět set miliónů korun, takže není to legrace."

To je bezesporu ohromná suma a peněz, jak známo, není nikdy dost. Český rozhlas je financovaný převážně z koncesionářských poplatků. Jak ovlivňují peníze chod rozhlasu?

"V Českém rozhlase se samozřejmě musíme potýkat s jistým nedostatkem peněz, ale to je věc relativní. Každý rok hospodaříme s vyrovnaným rozpočtem, každý rok máme hospodářský výsledek plusový, sice ne mnoho, ale plusový! Netvoříme žádné ztráty. A veškeré nepředvídatelné okolnosti - například povodeň předloni v létě, kdy voda z Vltavy zaplavila dům Českého rozhlasu v Karlíně, kde sídlí naše stanice Regina - jsme uměli zahladit. Říkám tedy nešetřme, ale také neplýtvejme. Držíme se těchto zásad. Na druhé straně je faktem, že když je peněz nedostatek, pak není na rozvoj. Rozvoj každé firmy je základem jejího bytí. A Český rozhlas je nutno takto chápat."

Český rozhlas, to není jen vzdělávání a informování. Jeho aktivity zasahují i do jiných společenských oblastí. Mimořádně úspěšné jsou například už několik let akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Která akce ale leží nejvíce na srdci Václavu Kasíkovi?

"Těch akcí je mnoho a já nechci křivdit těm jiným, kdybych vyzdvihl jen jednu. Ale vzhledem k tomu, že teď byly Vánoce a vzhledem k tomu, že jsem prožil to hezké, ty vděčné dětské oči, když přivezete dárky, tak bych byl rád, kdyby se podařilo i v tomto roce udržet alespoň na stejné úrovni akci Daruj hračku, akci Českého rozhlasu, kterou děláme společně s veřejně prospěšnou organizací Tango Havlíčkův Brod pro děti v dětských domovech."

Tolik tedy náš novoroční host, generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Nutno ještě dodat, že na Štědrý den dopoledne rozvážel Václav Kasík osobně po dětských domovech hračky získané ve společné akci Českého rozhlasu a nadace Tango.