Čeští civilní experti dokončili za rok v Afghánistánu 14 projektů

logar2.jpg

Uplynulo roční působení českého provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar. Desítka odborníků z nejrůznějších oblastí pomáhala obnovovat školy, přehradu, nemocnice, silnice. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg má pro tým jen slova chvály.

"Můžeme teď po roce říci, že to byl veliký úspěch. Civilní experti stihli za první rok dokončit 14 projektů. Denně projekty zaměstnají kolem tisíce lidí."

Ani jeden z našich projektů nebyl napaden, nikdo nebyl unesen ani zabit. Český tým například místním zemědělcům distribuoval osivo, které umožní až třikrát vyšší sklizeň, pomáhal i se zpracováním úrody. Ve školách, které Češi postavili či opravili, se v letošním roce bude učit okolo 12.000 dětí. Investice zatím dosáhly 2,5 miliardy dolarů, tedy více než 55 milionů korun. Vláda na projekty slíbila 80 milionů korun ročně. Český tým se vydal těžší cestou, kdy Afghánce mnohdy "zhýčkané" miliardovou pomocí ze zahraničí, nutí podílet se na obnově vlastní země. Jak dodal projektový manažer Igor Klimeš, už se objevují první vlaštovky.

"Třeba jedna komunita, které stavíme most přes řeku, se zavázala a skutečně buduje silnici, která k tomu mostu povede. Je to malinko boj s větrnými mlýny. Pokud se tak v Afghánistánu nezačneme chovat všichni, kdo tam pomáháme, tak se samozřejmě místní obyvatelé budou obracet spíše na toho, který jim to dělá jednodušší než na toho, který po nich něco požaduje. Konec konců, kdybychom my byli v situaci, v jaké jsou Afghánci, určitě bychom se chovali naprosto stejně."

Afghánský podíl nemusí být jen finanční, mnohdy stačí i snaha opravdu projekty v provincii chtít. To je příklad výstavby dívčích škol, uvedla Karla Štěpánková.

"Ta komunita se zavázala, že si vybere a vyjedná místo, kde se školy budou stavět, ale co je ještě důležitější, stařešinové z obce souhlasili s tím, že budou podporovat, aby dívky v provincii do škol chodily."

Problémem je podle členů týmu afghánská policie, která nemá výcvik a je velmi špatně placená. Politici v evropských zemích zatím marně hledají policisty, kteří by byli ochotni s výcvikem pomoci. Čeští experti připustili, že se při své práci setkávali s žádostí o úplatek. Mnohdy od nejvyšších úředníků afghánské vlády. Úplatky však odmítli dávat, i když to mnohdy práci brzdilo.

"Velkým plusem bylo, že jsme z ČR, kterou si Afghánistán pamatuje ještě z doby totality, z doby dovozu Tater, dovozu těžké techniky,"

uvedl hlavní stavební inženýr Jiří Šesták a připomněl, co se povedlo za rok postavit.

"Výsledkem je opravená přehrada, která byla v dost dezolátním stavu, byly postaveny dvě nemocnice, které jsou už otevřené a fungují, jeden obecní úřad v hlavním městě provincie a rozestavěno je sedm škol."