Čeští kuchaři přivezli ze světového mistrovství v Basileji stříbro

losos_norsky.jpg

Pošírovaný tataráček z lososa, telecí hřbet s bylinkovou krustou, šalotkou na červeném víně a hříbky na smetaně a jako dezert čokoládová slza s horkým pistáciovým dortíkem - tak s tímto menu uspěli čeští kuchaři na nedávné světové soutěži v Basileji. Český tým na 5. mistrovství světa získal dvě stříbrné medaile:

"Já jezdím na soutěže s národním týmem deset let. Začínali jsme jako amatéři a teď už jsme se dostali mezi světovou špičku. Komisaři pro nás už mají opravdu uznání. I když někteří neradi, je to na nich vidět. Říkají nám: šéfe, je to moc dobré, je to pěkné, moc se vám to povedlo.V podstatě jsme se dostali mezi deset nejlepších států na světě,"

zdůrazňuje současný kapitán českého národního týmu Jiří Král, jinak šéfkuchař ve Francouzské a Plzeňské restauraci pražského Obecního domu. Špičkové postavení české gastronomie na mezinárodních soutěžích potvrzuje i prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec, sám šéfkuchař pražského hotelu Intercontinental:

"Česká gastronomie podle mého názoru do světa vždycky patřila, akorát jsme trošku zanedbávali prezentaci mimo republiku. A i podle přístupu komisařů na těchto soutěžích je vidět, že nás berou vážně a že s námi počítají jako s konkurencí."

Uspět v takovém klání, jako je světový pohár v Basileji, není vůbec snadné. Desetičlenný český tým musel nejprve přijít s vlastními recepty, které odpovídají současným mezinárodním trendům. Knedlo zelo vepřo by na podobné soutěži podle Miroslava Kubce rozhodně neuspělo.

"Nejdřív přijdou návrhy, písemné zkoušky, kdy tým sestaví, co by chtěl prezentovat. Pak jsou první tréninky, kdy zkoušejí jednotlivé části toho, co by chtěli na soutěži dělat, ať jde o studenou nebo teplou kuchyni. Příprava končí generální zkouškou, která se dělá před každou soutěží."

Podle kapitána týmu Jiřího Krále trénovali čeští kuchaři na mistrovství světa celý rok:

"Před soutěží jsme měli trénink dvakrát týdně, během roku trénujeme jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dnů."

A jaké tedy jsou současné trendy světové gastronomie?

"Samozřejmě čerstvé suroviny, ale hlavně kombinace teplého a studeného, nebo úplně mraženého a horkého."

Čeští kuchaři uspěli na mezinárodních soutěžích i v minulých letech. Současný šéf Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec se ještě jako kapitán zúčastnil tří olympiád i mistrovství v Singapuru, Basileji, v Itálii, Německu nebo v Lucembursku. Ve srovnání se zahraničními kuchaři si u těch českých cení hlavně jejich všestrannosti:

"Já vždycky říkám, že jsou naši kuchaři lepší, protože venku v hotelích přichází kuchař do práce v osm hodin a vývary, omáčky a podobné věci vaří z pytlíku. Kdežto český kuchař chodí do práce ráno v šest a všechno vaří od základu. Já věřím tomu, že ať se český kuchař postaví k jakékoli práci v kterékoli kuchyni a ví přesně, co má udělat, tak to udělá a udělá to určitě dobře ke spokojenosti svého šéfa."