Jan Všetečka - první Čech, který se probojoval do soutěže Bocuse d'Or

Jan Všetečka, foto: ČTK

Do světového finále gastronomické soutěže Bocuse d'Or se probojoval první Čech. Stal se jím Jan Všetečka. Pro Česko je to pocta, samozřejmě tvrdě vybojovaná. Jan Všetečka se kvalifikoval tím, že loni skončil na osmém místě v evropské kvalifikaci v Norsku. Co dobrého uvařil a na jakém místě skončil ve francouzském Lyonu, se dozvíte v rubrice České nej.....

Jan Všetečka,  foto: ČTK
O první místo, se kterým je spojena i půlmilionová odměna, soutěžilo 24 světových kuchařů. Gastronomická soutěž Bocuse d'Or se organizuje od roku 1987 a své jméno nese podle zakladatele, francouzského mistra kuchyně Paula Bocuse. Soutěžící před zraky poroty, veřejnosti a médií připravují dva kulinářské chody, které si mohou při dodržení základních surovin přizpůsobit podle vlastní fantazie.

"Je tam 12 kuchyní a dělá se to před plným sálem,"

popsal atmosféru po návratu Jan Všetečka, který vaří v pražské restauraci Kampa Park. Jeho konkurenty bylo šest kuchařů z Ameriky, stejný počet finalistů z Asie a 12 soutěžících z Evropy. Připravovali pokrm z hovězího masa, menu z tresky, mušlí svatého Jakuba a divokých krevet. Řada z kuchařů volila atributy své domácí kuchyně. Také Jan Všetečka připravil steak ze skotského býka upravený v českém stylu v moderní úpravě - s knedlíky a zelím.

"Času máme 5,5 hodiny. Od ryby a od masa se dělá 14 porcí, 12 pro porotu, jednu pro fotografa a jednu pro zvláštního hosta."

Dá se na porotě poznat, když ochutnává, jestli je nadšená nebo zachovává výraz hráče pokeru?

"Spíše je to tvář hráče pokeru. Dopředu se nepozná, jak jim to chutná."

Dá se říct, že soutěž je takovým mistrovstvím světa kuchařů. Jan Všetečka pilně trénoval. Pro porotu je totiž nejdůležitější chuť pokrmů - hodnotí je čtyřiceti z celkových šedesáti bodů. Zbylých dvacet připadá na prezentaci jídla a jeho vzhled. Povinností jsou například rukavice. Jana Všetečku trénuje dánský kuchař Jens Peter Kolbeck, který byl v Bocuse d'Or v roce 1993 druhý. A jak takový trénink vlastně probíhá?

"My jsme trénovali vždycky týden nebo čtrnáct dní v měsíci, protože jsme normálně museli chodit do práce. Trénink vypadá tak, že si sedneme, řekneme si, co bychom mohli dělat, dáme to dohromady a pak, když už známe finální stránku jídel, tak se to trénuje pořád dokola."

Nejúspěšnější zemí v počtu vítězství je Francie. Letos se stal vítězem Geir Skeie z Norska. Druhé místo připadlo švýcarskému a třetí francouzskému kuchaři. Jan Všetečka skončil 14. a se svým umístěním je spokojený. Velkým úspěchem byl už sám fakt, že se jako první Čech do světového finále probojoval.

"14. místo je hezké z 24. Bylo to finále."

Co příští ročník?

"Finále je za dva roky, ale za rok bude znovu evropské kolo. Když to zvládneme, tak bychom se znovu přihlásili."

A co jíte v soukromí?

"Já si v soukromí spíš nechávám vařit. Od přítelkyně nebo od rodičů. Ale také rád uvařím, mám rád česká jídla."

Jak se zdá, česká gastronomie ve světě stále postupuje. V poslední době se dokonce stává královnou rautů. Čeští ale i zahraniční strávníci po letech objevují lahodnost svíčkové, kachních stehýnek se zelím, škubánků i švestkových knedlíků. Trošku více kalorická česká kuchyně nevadí podle odborníků ani zahraničním hostům.