Čeští státní úředníci jistotu zaměstnání až do důchodu mít nebudou - z návrhu zákona o státní službě totiž zmizela tzv. definitiva

Vladimír Špidla

Čeští úředníci zatím tzv. definitivu - to znamená jistotu zaměstnání až do důchodu - mít nebudou. Původně měla být obsažena v návrhu zákona o státní službě, opoziční poslanci však byli proti. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla se proto rozhodl toto ustanovení vypustit. Bližší informace má Zdeňka Kuchyňová.

Ministr Vladimír Špidla předkládal parlamentu zákon o státní službě několikrát. Kritiku si vysloužil za původní verzi předloženou v únoru, svůj návrh stáhl i v dubnu, neboť politické strany nedosáhly dohody. Někteří poslanci se obávali, že by definitiva spíše zakonzervovala současný stav českého úřednictva, než aby vedla k nástupu schopných a vzdělaných lidí do státních služeb. Nyní tedy poslanci dostanou novou verzi. Mluvčí ministerstva práce Václav Svoboda odpověděl na otázku, co je cílem zákona.

"Omezení politického vlivu na státní správu. To znamená oddělení míst na politická a odborná. Například náměstci budou snadno zaměnitelní, zatímco klasický úředník bude mít poměrně značnou pracovní jistotu i při výměně vlády. Bude-li řízen nepolitickou osobou, tak tam půjde o jeho odbornost a tím se bude řídit jeho výkon, protože jako ministerský pracovník vím, že té politiky je vlastně v práci klasického ministerského úředníka hodně málo."

Úředníci na vedoucích místech budou muset podle zákona projít posouzením svých kvalifikačních předpokladů pro práci ve státní správě. Masívní odchod úředníků se však neočekává. Navíc, jak uvedl mluvčí Václav Svoboda, jim chtějí předkladatelé návrhu zákona státní službu zpříjemnit.

"Jedna z myšlenek je u vedoucích pracovníků kompenzace některých omezení. Například šest týdnů dovolené, určité platové zvýhodnění, odstupné při reorganizaci ve výši pěti platů nebo výhodnější podmínky pro přiznání důchodu."

Ministr Vladimír Špidla nevylučuje, že se v rámci novely definitiva do zákona nevrátí. V různých obměnách totiž existuje v řadě států Evropské unie. Například v Rakousku se vztahuje na několik set tisíc úředníků. Na vypuštění definitivy reagoval příznivě český tisk. Připouští však, že má i své výhody. Schopné úředníky by totiž chránila před zvůlí politiků. Jak říká s nadsázkou, úřednický stav stejně určitou definitivu má. Propouštění ve státní správě se totiž děje asi tak často jako zemětřesení.