ČNB prudce snižuje základní úrokovou sazbu

Po čtvrtečním rozhodnutí České národní banky má Česko nejnižší bankovní sazby v Evropské unii. Rozhodnutí snížit základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 2,75 procenta je výsledkem hrozby globální ekonomické krize. Jaké konkrétní dopady toto rozhodnutí bude nebo nebude mít?

Naposledy se tak skokově sazba snížila v roce 2002, říká analytik Československé obchodní banky Petr Dufek.

" Snížení je překvapivé svou razancí. Tak rychlé snížení jsme tu měli napsoledy před 6 lety, dnes jsme spíš čekali, že ČNB bude postupovat dílčími, malými krůčky a směrem k úrovním pod třemi procenty."

"Je to signálem, že centrální bankéři pravděpodobně nyní vnímají českou ekonomiku jako ohroženější než dřív,"

dodává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

A ekonom Daniel Münich z institutu Cerge - EI k tomu dodává:

"Určitě toto není jediný recept, ale je to důležitý krok, který je součástí úsilí zmírnit dopady, které ekonomiku čekají. Finanční krize totiž ještě plně nepropukla v sektoru, který pocítí všichni lidé, tzn továrny, zaměstnání. Takže všechny centrální banky se snaží udělat ten krok co nejdřív, aby ten efekt přišel pokud možno včas."

Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
Co je konkrétním důvodem razantního skoku? Prognóza ČNB očekává pro příští rok snížení inflace a současně zpomalení české ekonomiky. Ještě na konci září přitom bankovní rada centrální banky nechala sazby beze změny.

"Od té doby nastal vysloveně protiinflační vývoj ve směru předpokladu výrazného ochlazení světové ekonomiky, a pochopitelně i našich hlavních obchodních partnerů v eurozóně,"

říká guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. V té souvislosti odhadla banka zpomalení české ekonomiky jako snížení růstu HDP v příštím roce z původně předpokládaných 3,6 procenta na 2,9 procenta.

Podle ekonoma Münicha je rozhodnutí centrální banky nemožné vysvětlit zvenčí.

"Já neznám úplně všechny informace, které měla bankovní rada k dispozici, když toto rozhodnutí dělala, ale mám takové tušení, že se začíná ukazovat, že finanční krize se do naší ekonomiky skutečně začíná promítat, že nás česká koruna nijak zvlášť nechrání a že i naše podniky, tím že jsou financovány především z bank, začínají pociťovat dopady té krize a že centrální banka se na toto zjištění rozhodla reagovat zásadnějším způsobem, než finanční trhy čekaly."

Foto: Štěpánka Budková
Jak se rozhodnutí promítlo na kurzu koruny a na burze? Koruna po snížení sazeb posílila až k úrovni 25 Kč/EUR. Na pražské burze po oznámení kroku ČNB začal růst index PX a posunul se z 860 bodů až na více než 890 bodů.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Lidé kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky. Naopak podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

"Dá se předpokládat že snižování úrokových sazeb se odrazí i na klientských sazbách komerčních bank, a je tedy pravděpodobné, že dojde k určitému poklesu úroků na úvěrech,"

soudí analytik Dufek. Naopak podle ekonoma Münicha hypotéky neklesnou.

"Já bych nečekal, že budou hypotéky zlevňovat, protože finanční krize bude zasahovat postupně banky a firmy, takže to spíš zmírní nárůst, který by nás čekal normálně."

Banky naznačily ochotu snižovat úroky u některých produktů, pokud se krok ČNB projeví i na mezibankovním trhu.